sobota, 30 lipca 2011

Mój barszczyk do syta czyli z makaronem pełnoziarnistym

Zupka dla zapracowanych nie mających czasu zrobić zakwasu z buraków , lub dla tych którzy chcą barszczy a w domu tylko 3 buraki , czyli zupa na skróty .
 składniki

  • żeberka wędzone ok 2 szt -kawałki
  • liść laurowy 2 listki
  • kulki pieprzu 2 kulki
  • ząbek czosnku
  • przyprawa kucharek uniwersalna ok 2 łyżki
  • barszcz czerwony w proszku 2 opakowania
  • buraki 3 szt
  • marchewka 2 szt
  • seler 1/3szt
  • makaron razowy 2 szklanki
  • śmietanka do zup i sosów    łaciata 1 szt -małe opakowanie
  • maggi w płynie do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • botwinka pokrojona ok 1 garść 
Do ok 3 litrów wodę wkładamy wędzone żeberka , liść laurowy, kulki pieprzu , ząbek czosnku i ok 2 łyżki przyprawy kucharek uniwersalny . Gotujemy ok 15 min . Po tym czasie wkładamy obrane buraki , marchew i seler .Gotujemy ok 20 min . Wyciągamy warzywa do wywaru dodajemy proszek barszczu czerwonego (zupa w proszku winiary) 2 torebki ,wrzucamy makaron razowy ok 2 szklanki .Gotujemy ok 5 min i dodajemy starte na tarce duże oczka ugotowane buraki , dodajemy garść posiekanej botwinki z pietruszką . Wszystko gotujemy razem ok 5 min doprawiając do smaku maggi , pieprzem mielonym . Zaciągamy śmietanką 12 procentową łaciata do zup i sosów . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz