niedziela, 21 sierpnia 2011

A co z tą żurawiną

Żuraw łykał żurawinę, wiec miał bardzo kwaśną minę.
Żurawiny stosowane są od dawna w medycynie ludowej jako lekarstwo na różne stany zapalne, choroby typu szkorbutowego oraz jako lek na koklusz, gościec i przeziębienia.
 Zawiera bardzo duzą ilosć witaminy C .
W Rosji produkuje się tzw. kwas żurawinowy - bardzo orzeźwiający napój, bijący swoją popularnością wszystkie inne.
Co zawiera ta nasza żurawina ?
 Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram żurawiny): Woda: 87,3 g. Tłuszcze: - g. Białka: 0,35 g. Węglowodany: 9,9 g.
Witaminy (mg/100 gram żurawiny): B1: 0,03 mg. B2: 0,02 mg. B6: -. C: 11 mg. E: -. Karoten: 0,004 mg
Minerały (mg/100 gram żurawiny): Sód: 1,76. Potas: 90,0. Magnez: 7,2. Wapń 14,4. Fosfor: 9,87 Żelazo: 0,86. Jod:
- Dużo tego dlatego powinna zagoscic na naszych stołach .
 Sezon na żurawinę jest bardzo krótki, dlatego najczęściej jest ona spożywana w formie przetworzonej. Oczywiście najlepsze jest świeża żurawina, trudno dostępna na naszym rynku. Można jednak bez trudu zaopatrzyć się w żurawinę suszoną, dżemy i soki z żurawiny .


Owoce żurawiny od setek lat były cenione jako naturalne remedium na zakażenia układu moczowego .

Działanie profilaktyczne Żurawiny

mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz jamę ustną,
zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych,
obniżają stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL,
zapobiegają nowotworom,
zwalczają wirusa opryszczki (typ HSV-2),
przyczyniającego się do powstania opryszczki narządów płciowych,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz