niedziela, 21 sierpnia 2011

Jesienią końcem lata wykorzystujmy wkuchni winogrono

Winogrona zawierają bardzo dużo cukru gronowego, który przenika bezpośrednio do krwi, działają więc wzmacniająco na organizm i pomagają szybko regenerować siły, mają dodatni wpływ na układ krwionośny i system naczyniowy. Winogrona, jako nieliczne owoce, zawierają jod, bardzo ważny dla funkcjonowania tarczycy.
Winogrona bywają ciemnoniebieskie, ciemnoczerwone,  zielonożółte, żółte i zielone, a wszystkie charakteryzują się wyśmienitym smakiem i miłym aromatem.
Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram winogron): Woda: 81,0 g. Tłuszcze: 0,28 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 17,0 g. KJ = 290 Witaminy (mg/100 gram winogron): B1: 0,046 mg. B2: 0,025 mg. B6: 0,073. C: 5 mg. E: . Karoten: 0,0045 mg Minerały (mg/100 gram winogron): Sód: 1,9. Potas: 192,0. Magnez: 9,3. Wapń 18,0. Fosfor: 20,0 Żelazo: 0,51. Jod: 0,001

Kolorowa jesienna sałatka 

Składniki:
  • 5 kulek winogrono,
  • 1 garść fasolka szaragowa,
  • 2 szt marchewka,
  • 1/2 szt mozzarella,
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • sól do smaku,
  • 1/2 łyżeczka miód prawdziwy,
  • natka piertuszki,
  • 1/2 szt cukinia,
  • 1/2 szt papryka czerwona

Fasolkę i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie .Studzimy . dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w paseczki cukinie . Ser kroimy w plasterki ,winogrono na pół .Skłdaniki mieszamy .Sos- do oliwy ok 4 łyżki dodajemy miód 1/2 łyżeczki ,sok z cytryny ok 1 łyzeczka i odrobinę soli . Mieszamy polewamy sałatkę

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz