niedziela, 28 sierpnia 2011

Lipień na maśle zawsze pachnie tymiankiem

Lipień to cudowna ryba pachnąca tymiankiem .żyje w rzekach górskich .Jje mięso jest lekkie dietetyczne i pachnie tymiankiem pycha.


Lipień na maśle z migdałami i orzechami 


  • * 1 szt lipień,

  • * 2 łyżki orzechy laskowe,

  • * 1 szt tymianek zielony

  • * masło ok 1 łyżka

  • * 1 łyżka migdały,

  • * sól ziołowa,

  • * tymianek suszony

  • Lipienia świeżego myjemy ,suszymy papierowym ręcznikiem rozkrawamy ,wyciągamy wnętrzności ,usuwamy głowę . Solimy w środku solą ziołową wkładamy kawałek tymianku i kilka migdałów. Wierzch ryby posypujemy mieszanką soli z suszonym tymiankiem . Smażymy na maśle z obu stron na złoto .Orzechy ,migdały kroimy dość drobno prażymy na patelni bez tłuszczu ,posypujemy rybę orzechami i migdałami. 


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz