piątek, 11 listopada 2011

Expresowe serniczki z patelni

SKŁADNIKI:
  • * 1 kostka ser twarogowy,
  • * 2 szt jajko,
  • * 3 łyżki mleko,
  • * 1 szkl ryż,
  • * 1 łyżka cukier,
  • * 1,5 szkl mąka,
  • * oliwa do smażenia
  • PRZYGOTOWANIE:
    Szklankę ryżu gotujemy w 2 szklankach wody z odrobiną soli. Odcedzamy i studzimy ryż .Na stolnicę dajemy ok 1,5 szklanki mąki i kostkę twarogu . Dodajemy jajka i cukier ok 1-2 łyżki -zależy jakie słodkie lubimy .Robimy ciasto .Dodajemy zimny ryż i trochę mleka .wyrabiamy ciasto można dodać jeszcze mąki jak ciasto klei się za bardzo . Z ciasta formujemy jakby sznycelki i smażymy je na maśle lub oliwie.Podajemy z śmietaną osłodzoną cukrem .  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz