sobota, 17 grudnia 2011

Duszona szynka w sosie cebulowym z kolorowym pieprzem

Na drugi dzień świat Bozego Narodzenia podaję duszoną szynkę w sosie cebulowym z kolorowym pieprzem.
Szynkę kroimy w plastry  pruszymy ,obtaczamy w mące i smażymy w brytwane na oleju . Gdy szynka jest zarumieniona z dwóch stron dodajemy pokrojoną w piórka cebulę ,mieszamy .Podlewamy białym winem .Wino redukujemy i podlewamy wodą .Dusimy ,dodajemy 2 kostki warzywne . Mięso dusimy jeszcze z 15 min i dodajemy 2-3 łyżki pieprzu kulki . Jak trzeba podlewamy wodą .Na koniec doprawiamy sola  jak jest taka potrzeba.

  • 1 kg szynka mięso
  • 2 szt cebula biała
  • 2 szt kostka warzywna Winiary 
  • 3 łyżki pieprz kolorowy ziarnisty 
  • 4 łyżki mąka,
  • 1 kieliszek białe wino,
  • 1 łyżka masło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz