sobota, 17 grudnia 2011

Kapustka z pieczarkami

Nie ma wigilii bez kapusty z grzybami .Ta jest znakomita dzięki przyprawie warzylion winiary .

Kapustę kiszona płuczemy w wodzie dodajemy do niej liść laurowy startą na tarce marchewkę ,kilka ziarenek pieprzu i 2 ziarenka ziela angielskiego .Gotujemy do miękkości .Odcedzamy i siekamy drobno . Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle dodajemy starte pieczarki ,warzylion ,pieprz i smażymy aż woda z pieczarek zredukuje się .Dodajemy posiekaną kapustę .Wszystko razem smażymy .Doprawiamy solą pieprzem ,przyprawą w płynie do smaku,jezeli trzeba .
składniki
   * 1 kg kapusta kiszona,
    * 1/2 kg pieczarki całe świeże
    * `1szt cebula biała
    * pieprz do smaku
    * Warzylion Winiary
   * marchewka,
    * sól,
    * masło ok 1 łyżeczka
    *przyprawa w płynie
    * liść laurowy
    * ziele angielskie,
  
 SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz