niedziela, 25 grudnia 2011

Keks figowo-daktylowy

Keksik dobry jest na Boże Narodzenie do herbatki . W tym roku troszkę inny z daktylami i figami posiekanymi do ciasta .

Więc świętujmy dalej ....

Składniki:
  • 4 szt jajka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • figi,
  • daktyle,
  • rodzynki,
  • 1 szkl mąka pszenna,
  • 1/4 szkl maka ziemniaczana,
  • 10 dag margaryna
  •  
Żółtka 4 jajek oddzielić od białek.10 dag margaryny utrzeć z 4 łyżkami cukru .Ucierając dodawać żółtka .Białka ubić z 4 łyżkami cukru i wsypać 1 szklankę mąki pszennej wymieszanej z 1/4 szkl mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia .Połączyć z utartą masa żółtkową .Do ciasta dodać obtoczone w mące rodzynki i posiekane daktyle i figi .Przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką .Piec 50 min w 180 stopniach .Polukrować upieczone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz