piątek, 27 stycznia 2012

Zupa z soczewicy czerwonej i salami hiszpańskim

Zimą rozgrzewająca pikantna zupka hiszpańska z salami Zimbo -pycha .

 * 1 szkl soczewica czerwona,
    * 4 szt ziemniaki,
    * 2 szt marchewka,
    * 1 łyżka papryka słodka kamis
   * 1/3 łyżeczki  papryka ostra
    * 5 szt skrzydełka,
    * 1 szt cebula,
    * 1 szt czerwona papryka,
    * 2 ząbki czosnek,
    * kucharek,
    * masło,
    * 1/2 szt salami hiszpańskie Zimbo
   * ziele angielskie kamis
   * liść laurowy
    * śmietana kwaśna



W garnku gotujemy skrzydełka z dodatkiem ziela angielskiego i liscia laurowego .Gotujemy ok 15 min .Dodajemy soczewice ,pokrojone ziemniaki i strata na dużych oczkach marchewkę .Doprawiamy przyprawą uniwersalną . Na patelni na maśle podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną ,i plasterki salami . Smażymy ,dodajemy papryki w proszku ,mieszamy .Na patelnie dodajemy nabierkę wywaru z zupy mieszamy i wlewamy zawartość patelni do garnka  z zupą .Gotujemy nadal ok 10 min . Wyciągamy mięsko skubiemy ,obieramy je od kości i dodajemy do zupy . Zaciągamy śmietana kwaśną i dodajemy wyciśnięty czosnek .
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz