środa, 28 marca 2012

Dorsz z truskawkową salsą

Pyszny pieczony dorsz z salsą pikantną z truskawek i chilli 
składniki
   * 1 szt dorsz,
    * 6 szt truskawki,
    * 1/2 szt limonka,
    * 1/4 szt papryczka chilli,
    * 1 cm imbir,
    * 2 łyżki sos sojowy TaoTao
    * 1 łyżka miód płynny,
    * 1 łyżka olej,
    * koperek,
    * kolendra
    * pieprz kamis


Filet opłukać osuszyć. Imbir drobno posiekać wymieszać z miodem ,sosem sojowym,i olejem. W taką marynatę włożyć rybę , odstawić na 10 min . Robimy salsę .Truskawki kroimy w kosteczkę , dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki . Kolendrę ,koperek i chilli siekamy dodajemy do salsy. Rybę wyciągamy z marynaty i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach ok 10 min . Gotową rybę podajemy z salsą . Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy roszponką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz