poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Letnia wersja pstrąga

Pieczony pstrąg z bakaliami i pomidorkami koktajlowymi 
Rybkę robimy na grillu  ewentualnie w piekarniku
składniki
    * 1 szt pstrąg,
    * cytryna,
    * 1 łyżka masło,
    * 1 łyżka pestki dyni,
    * 1 łyżka orzeszki pistacjowe,
    * 1 łyżka słonecznik,
    * cebula czerwona,
    * Sól,
    * 3 szt pomidorki koktajlowe,
    * 1 łyżeczka owoce goji
Pstrąga myjemy osuszamy. Rybę solimy także w środku brzuszka. Cytrynę 1/4 jej części  kroimy w kostkę i wkładamy do brzuszka wraz z kawałkiem masła. Cebule czerwona kroimy w piórka układamy na pstrągu . Rybę zawijamy w folie posmarowana masłem i wkładamy na ruszt grilla albo  do nagrzanego piekarnika na ok 30 min . Na patelni wszystkie bakalie prażymy. Po ok 25 min pstrąga lekko rozwijamy dodajemy pomidorki i bakalie i  układamy na grillu  ewentualnie wkładamy do piekarnika na ok 6min. Ryba jest gotowa -posypujemy ją posiekanym koperkiem ,szczypiorkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz