sobota, 4 sierpnia 2012

Jabłecznik z kremem

 Bardzo dobry placuszek ,a masa mmm pycha.........
 składniki''
 2 szklanka mąka,
    4 szt jajka,
    polewa czekoladowa,
    1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    1 szkl cukier,
    1 słoik jabłka prażone Smak,
    1 szt galaretka truskawkowa,
    2 szt budyń waniliowy,
    2 szkl mleko,
    1 kostka masło,
    2 łyżki kaszka manna Kupiec


Białka ubijamy z odrobiną soli i z cukrem na pianę . Mąkę przesiewamy łączymy z proszkiem do pieczenia. Żółtka mieszamy z odrobiną octu . Do ubitych białek dodajemy żółtka potem mąkę i lekko mieszamy . Pieczemy biszkopt ok 25 min .
Masa jabłkowa. Jabłka podgrzewamy wsypujemy  galaretkę mieszamy żeby żelatyna dobrze sie rozpuściła. Bisz . Placek smarujemy masą jabłkową . 
Masa budyniowa. Zimne mleko wymieszać z kaszką manną  ,budyniem i cukrem . Podgrzewać na małym ogniu .  Zagotować . Budyń ostudzić . Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę . Taką masa smarujemy biszkopt . Na koniec polewamy polewa czekoladową . 

1 komentarz:

  1. o, takiego nie spotkałam jeszcze.
    ale smakowity jest, bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń