wtorek, 28 sierpnia 2012

Lekka tarta jabłkowa

Lekka tarta jabłkowa ma mniej kalorii ponieważ do ciasta użyłam mało cukru :) mimo to jest pyszna .
 składniki

    1,5 szklanki mąka,
    1 szt jajko,
    1/2 kostki masło,
    1/2 szt cukier waniliowy,
    1 kg jabłka,
    2 łyżki cukier,
    1/2 łyżeczki cynamon  Kamis


Na stolnicy siekamy mąkę z  1/2 kostki masła dodajemy cukier waniliowy i jajko . Siekamy wyrabiamy ciasto. Ciastem wyklejamy formę do tary . Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasto ma być prawie gotowe. Jabłka obieramy i kroimy .Podsmażamy z cukrem cynamonem i odrobina wody . Gdy jabłka robią się miękkie wykładamy ją na upieczone ciasto. Wkładamy jeszcze na ok 6 min do piekarnika. .

Użyłam aromatycznego cynamonu Kamis




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz