sobota, 1 września 2012

Turecka chałwa sezamowo-makowa

Turecka chałwa  sezamowo-makowa  coś fajnego i innego:)
składniki
olej 5 łyżek
kaszka kukurydziana KUPIEC 1 szklanka
cukier 0.5 szklanki
cynamon KAMIS 2 łyżeczki
owoce goji 3 łyżeczki
mak 3 łyżki
sezam 3 łyżki
pestki dyni 2 łyżki
migdały 1 łyżka
słonecznik 3 łyżeczki



Najpierw gotujemy syrop.   Do garnka wlewamy ok 1 szklankę wody .Dodajemy cukier,cynamon,sezam ,mak ,owoce goji,posiekane migdały .Zagotowujemy .W garnku rozgrzewamy olej wsypujemy kaszkę kukurydzianą i mieszamy . Po chwili wlewamy syrop z bakaliami . Uwaga będzie buzować . Mieszamy i gotujemy tak długo aż kaszka będzie ładnie odchodzić od garnka . Następnie wykładamy na blaszkę lub do pojemnika i studzimy . Zimne kroimy w kosteczkę .



4 komentarze:

  1. Uwielbiam chałwę! Bardzo podoba mi się taka domowa, nieco inna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam znacznie prostszy przepis na chałwę - miksuje się tylko sezam z miodem i dodaje bakalie :) Ale chętnie wypróbuję coś nowego - zapytam tylko jaki olej dodajesz? Jakiś smakowy, czy raczej coś neutralnego w smaku jak np. rzepakowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. a moze byc jakis inny cynamon, np. Prymat czy koniecznie Kamis?

    OdpowiedzUsuń
  4. od chałwy jestem uzależniona, przepis dla mnie absolutnie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń