wtorek, 14 sierpnia 2012

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

 Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem groszkiem i marchewką 
składniki


    2 puszki tuńczyk w sosie własnym,
    1 opakowanie makaron penne,
    3 szt marchewka,
    1 puszka groszek konserwowy,
    4 łyżki pomidory z puszki,
    3 łyżki ketchup,
    4 łyżki jogurt,
    pieprz,
    Sól,
    cebula


Tuńczyka odcedzamy z zalewy ,zalewę zostawiamy . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy . Groszek odcedzamy na sicie . Marchewkę gotujemy i kroimy w kosteczkę . W naczyniu do zapiekania. Układamy warstwę ugotowanego makaronu . dajemy warstwę tuńczyka . Następnie posiekaną cebulkę groszek i pokrojoną marchewkę .znów makaron i resztę tuńczyka ,groszku marchewki i cebuli. Do sosu z tuńczyka dodajemy  jogurt zmiksowane pomidory ,ketchup.doprawiamy solą pieprzem do smaku . Mieszamy i zalewamy zapiekankę . Wstawiamy do piekarnika na ok 25 mion .Ozdabiamy natką pietruszki przed podaniem .




1 komentarz:

  1. Ten makaron zawsze smakuje mi jak... pizza. ;) W dzieciństwie jadłam pizzę z tuńczykiem i to była moja ulubiona. Teraz odtwarzam to w postaci takiej właśnie zapiekanki. ;)

    OdpowiedzUsuń