niedziela, 16 września 2012

Dżemik jabłkowo winogronowy

Dżemik jabłkowo winogronowy  -zimą wspaniale smakuje ,polecam tez do placków ,naleśników i rożnych wypieków

składniki

    3 kg jabłek,
    1/2 kg cukru,
    1/2 kg winogrona ciemnego


Waga owoców podane jest przed obraniem . Jabłek obieramy ,usuwamy pestki i kroimy w plasterki .Smażymy w rondelku ,dosypujemy cukier .Mieszamy i smażymy pomału . Gdy jabłka zaczną się rozpadać dodajemy do dżemy obrane winogron. Mieszamy i smażymy -dusimy jeszcze ok 10 min . Można dosłodzić ,zależne to jest od słodkości jabłek . Dżem nakąłdamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min .


1 komentarz:

  1. cudowne składniki:) ale będzie pycha dżemik!

    OdpowiedzUsuń