poniedziałek, 10 września 2012

Zupa solferino

Zupa solferino oj bardzo dobra zupa niebezpiecznie dobra :)

składniki

    2 kostki bulionowe warzywny,
    1  Por biała część,
    4 szt ziemniaki,
    1 puszka groszku zielonego,
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka cukru
    pieprz,
    2 żółtka,
    1  śmietana mała 18 lub 22 %

Do ok 2 litrów wody wkładamy pokrojonego pora i pokrojone w kosteczkę ziemniaki . Dodajemy kostki bulionowe i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zielony groszek . Zagotowujemy . Doprawiamy sola cukrem i pieprzem do smaku. Żółtka wymieszać z śmietaną dodać troszkę ciepłego wywaru dobrze wymieszać i zaciągnąć zupę . Zagotować


1 komentarz: