poniedziałek, 29 października 2012

Kapustka z pieczarkami na ciepło

Kapustka z pieczarkami na ciepło .Pomysł na kolacje lub dodatek do obiadku.

składniki
  3 szklanki kapusty kiszonej
    2 cebule biała,
    25 dag pieczarki,
    1 szt kostka bulionowa grzybowa,
    1 szt polędwiczka lub kawałek kiełbasy
    2 ząbki czosnek,
    pieprz czarny grubo mielony
    kminek,
    papryka słodka mielona
    2 szt liść laurowy
    3 kulki pieprz ziarnisty,
    1 łyzeczka masło,
    1 łyżka olej rzepakowy

Kapustę kiszoną gotujemy w garneczku z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek pieprzu . Na patelni na 1 łyżce masła i oleju podsmażamy posiekaną cebulkę .Dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy . dodajemy paprykę słodka ,pieprz mielony .Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plastry polędwiczkę jeżeli nie mamy możemy użyć kiełbasy. Polędwiczkę szybko obsmażamy .Następnie kroimy ją w kosteczkę i dodajemy do pieczarek i cebuli. Razem jeszcze podsmażamy . Następnie zawartość patelni wlewamy do ugotowanej kapusty. Dodajemy kostkę bulionową grzybową .Mieszamy dobrze i dusimy.Doprawiamy kminkiem ,solą pieprzem według uznania. Pod koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki i wyciśnięty czosnek .



2 komentarze:

  1. pyszne rozgrzewające danie, w sam raz na jesień (prawie zimę, bo za oknem tak biało:P) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, musze kiedyś wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń