wtorek, 30 października 2012

Rogaliki z dżemem jabłkowym

Bardzo smaczne i kruchutkie rogaliki na drożdżach a w środku słodkie jabłuszko.

Rogaliki z dżemem jabłkowym

składniki

    4 szklanki mąki,
    25 dag margaryny
    5 dag drożdży,
    2  jajka,
    1  białko,
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18 proc,
    1 słoik dżemu jabłkowego

Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy margarynę i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy . Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie, przecinamy ją na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w okręg .Kroimy na trójkąty .Nakładamy dżem i zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 min . Po upieczeniu pudrujemy.



2 komentarze:

  1. mmm, jak pysznie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm i na dodatek z jabłuszkiem

    OdpowiedzUsuń