wtorek, 23 października 2012

Schabowy z cebulką

Schabowy  z cebulką .Polecam na imprezy domowe ,podajemy na zimno lub ciepło.

składniki
  5 szt cebuli,
    4 szt ziele angielskie,
    4 szt liść laurowy,
    1/2 łyżki Sól,
    3 łyżki cukier,
    1/2 szklanki octu,
    1 szklanka oleju,
    4 łyżki przecieru pomidorowego 30%,
    1 kg schabu,
    1 szt jajko,
    2 łyżki mąki,
    Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
    1 szklanka tartej  bułki,
    2 szklanki woda,
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżeczka uniwersalna przyprawa



Schab kroimy  w plasterki ,rozbijamy . Solimy doprawiamy pieprzem panierujemy w mące jajku i tartej bułce. Smażymy na oleju na złoto odkładamy .
Gotujemy zalewę . 1/2 szklanki octu 10 % mieszamy z 2 szklanki wody i 1/2 szklanki oleju . Dodajemy ziele angielskie,liść laurowy . Zagotowujemy . Dodajemy sól i cukier do smaku . Na pozostałym  oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule . Gdy jest miękka dodajemy przecier pomidorowy i paprykę słodką .Mieszamy. Łączymy zalewę z podsmażona cebulą .W dużej salaterce układamy schabowe zalewamy je przygotowaną zalewą . Nakrywamy folią spożywcza i odstawiamy do lodówki.Najlepiej na noc. Podajemy na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz