sobota, 24 listopada 2012

Krem z cukinii i pora z orzechami włoskimi

Bardzo smaczna pełna witamin i soli mineralnych zupka typu krem .
Krem z cukinii i pora z orzechami włoskimi

składniki
  1  cukinia młoda,
    1 por,
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyzeczki przyprawy uniwersalnej vegeta
    1 łyżka masła,
    pieprz biały
    5 szt pieczarek
    4 łyżki orzechów włoskich

Cukinie dobrze myjemy nie obieramy ścieramy na tarce duże oczka. Pora białą część myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki . Na patelni na maśle podsmażamy por dodajemy starta cukinię i smażymy . doprawiamy przyprawą uniwersalna . Mieszamy. dolewamy ok 2 szklanki przegotowanej wody . Dusimy wszystko na małym ogniu .Doprawiamy pieprzem do smaku . Całość miksujemy i na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Orzechy prażymy na suchej patelni. Pieczarki kroimy  w plasterki i także podsmażamy na patelni. Krem rozlewamy do szklaneczek ozdabiamy orzechami i plasterkami pieczarek . Podajemy



2 komentarze: