sobota, 3 listopada 2012

Kruche pierożki

Słodkie ciasteczka z jabłuszkiem i rodzynkami .

Kruche pierożki

składniki

    4 szklanki mąka,
    rodzynki,
    konfitura jabłkowa,
    5 dag drożdże,
    2 łyżki śmietany,
    1  margaryna,
    2 szt jajka,
    2 łyżki cukru pudru królewski

Na stolnicę przesiewamy 4 szklanki maki . Dodajemy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Mieszamy ręką . Wkrawamy kostkę margaryny . Siekamy dużym nożem . Wbijamy 2 jajka i dokładamy 2 łyżki śmietany . Wyrabiamy ciasto . Formujemy kule . Owijamy ją w ściereczkę lnianą i wkładamy do miski z ciepłą wodą .Zostawiamy ciasto do momentu kiedy wypłynie na wierzch . Następnie rozwałkowujemy ciasto jak na pierogi. Wycinamy kółka za pomocą szklanki . Nakładamy łyżeczkę konfitury jabłkowej i dajemy 2 rodzynki . Zaklejamy jak pieroga. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 15 min w 190 stopniach . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem 



.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz