czwartek, 22 listopada 2012

Pierożki z szpinakiem serkiem i kaszą perłową

Moje ulubione pierożki z kaszą szpinakiem i serkiem

Pierożki z szpinakiem serkiem i kaszą perłową

składniki
 1 woreczek kaszy perłowej Kupiec
    2 garście szpinaku świeżego,
    2 ząbki czosnek,
    1 szt serek topiony Hochland
    1/2 kg mąki,
    Sól,
    3 łyżki oleju,
    1 szklanka wody

Robimy ciasto na pierogi. Mąkę wsypujemy na stolnicę do szklanki gorącej wody dajemy sól do smaku i 3 łyżki oliwy wlewamy tą mieszankę do maki i wrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy kołka.
Farsz. Gotujemy kasze perłową. Po ugotowaniu studzimy ją. Szpinak myjemy gotujemy ok 6-7 min. Odcedzamy. Miksujemy z serkiem topionym i wyciśniętym czosnkiem . Taki mus dodajemy do kaszy mieszamy . doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz nakąłdamy na kołka.Nakrywamy drugim kółkiem i sklejamy .Gotujemy w osolonej wodzie. 


1 komentarz:

  1. często robię ze szpinakiem ale nigdy nie dodawałam kaszy. Koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń