piątek, 16 listopada 2012

Torcik z bitą śmietaną

Dziś coś słodkiego szybki lekki torcik 

składniki
   14 łyżek mąki
    12 łyżek cukru
    4  jajka,
    Sól,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    250 ml śmietana 30 %,
    2 łyżki cukier puder,
    konfitury wiśniowe,
    1 kg jabłek
    1  galaretka truskawkowa,
    1 szt fix do śmietany

Pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym . Białka ubijamy z odrobina soli ,dodając pomału cukier. Gdy białka ubite są na sztywno dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy i dodajemy żółtka . Mieszamy . Wlewamy do tortownicy pieczemy w 180 stopniach 40 min . Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia ,następnie przekrawamy na 3 blaty . Jabłka obieramy kroimy drobno smażymy chwilę w rondelku gdy robią się miękkie wsypujemy do nich galaretkę mieszamy aż się rozpuści. Ciepłą masę nakąłdamy na jeden blat biszkoptu.Nakrywamy drugim biszkoptem , odstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie kolejny biszkopt smarujemy konfiturą wiśniową . Nakrywamy biszkoptem . Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem nakąłdamy na biszkopt. Na wierzch posypujemy poruszonymi ciastkami . Wstawiamy do lodówki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz