środa, 26 grudnia 2012

Dorsz w kolorowej papryce

Wspaniała bardzo smaczna przystawka na zimno . Polecam na imprezy rodzinne  i karnawał


Dorsz w kolorowej papryce

składniki

    1 kg dorsz,
    1/2 szklanki mąka,
    2 szt papryka czerwona,
    1 szt papryka żółta,
    1 szt papryka zielona,
    5 szt ogórki konserwowe,
    ZALEWA,
    3 szt cebule,
    1/2 szklanki olej,
    6 łyżek ocet,
    6 łyżek cukier,
    3 łyżki ketchup,
    6 ziarenek ziele angielskie,
    3 szt liść laurowy,
    6 ziarenek pieprz czarny,
    1 łyżeczka Sól,
    1/2 szklanki woda
Filety z dorsza myjemy osuszamy solimy do smaku . Obtaczamy w mące i smażymy . PO usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia . Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy  w paseczki . Ogórki kroimy w kostkę . Warzywa wrzucamy na wrzątek ok 2 szklanki wody na ok 4 min . Odcedzamy i układamy na rybę . Gotujemy zalewę . Wodę ,olej ketchup ,pokrojoną cebulę i przyprawy zagotowujemy . Gotujemy ok 5 min . Po 5-6 minutach gotowania polewamy tą gęstą zalewą rybę z warzywami . Studzimy w lodówce .Podajemy na zimno .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz