poniedziałek, 3 grudnia 2012

Lekka zupka rybna z ryżem dzikiem

Moja lekka zupka rybna na święta jak i na co dzień . Szybka smaczna ,lekka .

Lekka zupka rybna z dzikim ryżem

składniki
  3 okonie
    3 szt ziemniaki,
    1 szklanka ryżu dzikiego Kupiec
    2 szt marchewka,
    natka pietruszki,
    1 szt korzeń pietruszki,
    vegeta Podravka
    2 szt liść laurowy,
    pieprz kulki,
    pieprz biały

Ryby myjemy osuszamy wyciągamy wnętrzności ,skrobiemy z łusek. Myjemy. Wkładamy do garnka z woda liściem laurowym i kulkami pieprzu . Gotujemy ok 20 min do miękkości ryb. Gdy ryby są miękkie wyciągamy je z wywaru . Przelewamy wywar przez siko lub gazę ,żeby pozbyć się drobinek ryb ,ości itd. Do wywaru dodajemy przyprawę uniwersalną i pokrojone warzywa .Dosypujemy ryż dziki. Gotujemy do miękkości warzyw . Ryby obieramy .Pod koniec gotowania kawałki ryby wkładamy do zupy i doprawiamy białym pieprzem . Zupę ozdabiamy natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz