poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pieczona makrela z kapustą z grzybami

Pyszna morska rybka możemy ją podać na Wigilijny stół jak i w każdy inny dzień . Smakuje pysznie .

Pieczona makrela z kapustą z grzybami

składniki
1-2 świeże makrele
liść laurowy
4 grzyby leśne suszone
25 dag pieczarek
1-2 cebule
sól,pieprz
masło
kapusta kiszona ok 25 dag

Makrele myjemy osuszamy . Solimy z każdej strony .Kilka pieczarek i 1/2 cebuli kroimy i wkładamy do brzuszka ryby. Kapustę kiszona płuczemy i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego. grzyby moczymy całą noc i gotujemy . Grzyby wyciągamy a wywar z gotowania dolewamy do gotującej się kapusty kiszonej. Na maśle podsmażamy pokrojone grzyby i cebulę . Dodajemy pieczarki smażymy podlewamy troszkę wywarem z gotowania grzybów. Doprawiamy sola i pieprzem . Ugotowana kapustę dodajemy na patelnię do grzybów i podsmażamy .Makrelę wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 -30 min w 180 stopniach.Upieczona rybę podajemy z kapustą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz