niedziela, 16 grudnia 2012

Ryż z kurczakiem z ananasem i pieczarkami

Taki sobie lekki gulasz  z piersi kurczaka z dodatkiem ananasa i pieczarek . Robi się szybciutko smakuje wyśmienicie.

Ryż z kurczakiem z ananasem i pieczarkami

składniki

  1 woreczek ryż jaśminowy KUPIEC
    2 szt pierś z kurczaka,
    pasta chilli,
    15 dag pieczarek
    1/2 puszki ananasa
    1  cebula,
    1/2 szt cukinii,
    zioła prowansalskie
    2 łyżki ketchup,
    1 szkl bulionu  warzywnego
    1 łyżeczka oleju,
    pieprz,
    papryka słodka

Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w plasterki. Ananasa odcedzamy kroimy w kostkę ,zostawiamy troszkę soku. Pieczarki kroimy  w plasterki lub ćwiartki. Cebule obieramy kroimy w piórka. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy kroimy w kostkę solimy i doprawiamy pieprzem i papryką słodką -odstawiamy na ok 20 min. Na oleju podsmażamy cebulę dodajemy pokrojoną pierś i smażymy na złoto .Dodajemy cukinię i pieczarki -mieszamy smażymy chwilę .Podlewamy sokiem z ananasa i bulionem .Dusimy na małym ogniu . Doprawiamy pastą chili i ziołami prowansalskimi do smaku . Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu wkładamy do foremek i wykładamy na talerz podajemy z potrawką .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz