środa, 26 grudnia 2012

Szarlotka królewska

Jest to ciasto które pasuje na każdą okazję ,bardzo łatwe w zrobieniu nie może się nie udać . Smakuje wyśmienicie .

Szarlotka królewska
składniki

   Biszkopt,
    1 szkl mąki,
    1 szkl cukru
    5 szt jajka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    Masa jabłkowa,
    1,5 kg jabłka,
    0,5 szklanki cukru
    1  galaretka cytrynowa,
    Krem,
    2 łyżki kasza manna,
    2 szklanki mleko,
    1 masło
    2 szt budyń śmietankowy,
    3 łyżki cukru
    1 szt czekolady

Najpierw pieczemy biszkopt. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia . Ubijamy białka z odrobina soli ,pomalutku dosypujemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka .Kolejno dodajemy mąkę ale już mieszamy tylko łyżką. Wlewamy ciasto do formy .Pieczemy ok 30 min .
Masa jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę . Jabłka smażymy z cukrem .Gdy jabłka lekko się rozgotują wsypujemy galaretkę .Mieszamy . Na biszkopt wykładamy jabłka .Teraz robimy masę budyniową . Zimne mleko mieszamy z kaszą i budyniami .Dodajemy cukier do smaku. Mleko podgrzewamy i zagotowujemy aż masa zgęstnieje . Budyń studzimy . Zimny budyń miksujemy z masłem. Masę wykładamy na jabłka . Wstawiamy do lodówki . Czekoladę rozpuszczamy z odrobina mleka . Polewamy ciasto .



4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie..wesołych świąt..

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłambym takie ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłka wykładam na ciepły biszkopt, czy musimy go rzestudzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. troszkę przestudzić .pozdrawiam

      Usuń