Coś lekkiego smacznego ,ach pycha
Marynowany kurczak na szpinaku
składniki
2 piersi z kurczaka,
20 dag szpinaku,
marynata,
2 łyżki bazylii
2 ząbki czosnek,
1 szt cytryna,
4 łyżki oliwy,
pieprz czarny
pomarańcza kandyzowana
Robimy marynatę. Do oliwy dodajemy sok z cytryny ,bazylię świeżą lub suszona ,pieprz do smaku ,sól, wyciśnięty czosnek mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy kroimy na plastry i zanurzamy w marynacie. Rozsmarowujemy marynatę na mięsie i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny .
Następnie smażymy kurczaka na patelni grillowej . Na talerzach układamy umyte liście szpinaku. Do oliwy dodajemy kandyzowaną skórę pomarańcza sól i pieprz ,polewamy szpinak. Układamy upieczone mięso.
piątek, 30 listopada 2012
Sałatka kolanko z brokułem
Makaron kolanka wspaniale nadaje się do sałatki. wystarczy brokuł ,kukurydza i korniszon i mamy coś extra.
Sałatka kolanko z brokułem
składniki
1/2 paczki Makaron kolanka,
1 puszka kukurydza,
1 szt brokuł,
4 korniszony,
1/2 słoika majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
pieprz biały
Sól
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w solonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Brokuła gotujemy na parze ,po ugotowaniu kroimy na mniejsze części. Kukurydzę odcedzamy .Korniszony siekamy. Do majonezu dodajemy jogurt naturalny i wyciśnięty czosnek. Składniki mieszamy z sosem majonezowym. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku .
Sałatka kolanko z brokułem
składniki
1/2 paczki Makaron kolanka,
1 puszka kukurydza,
1 szt brokuł,
4 korniszony,
1/2 słoika majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
pieprz biały
Sól
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w solonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Brokuła gotujemy na parze ,po ugotowaniu kroimy na mniejsze części. Kukurydzę odcedzamy .Korniszony siekamy. Do majonezu dodajemy jogurt naturalny i wyciśnięty czosnek. Składniki mieszamy z sosem majonezowym. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku .
Dietetyczna kapustka z razowym makaronem
Coś dla ludzi na wiecznej diecie lub dbających o linie a chcących zjeść coś swojskiego i pysznego.
Dietetyczna kapustka z razowym makaronem
składniki
1/2 paczki Makaronu razowego
1/2 pęczka natki pietruszki,
1/4 szt kapusta biała,
pieprz kolorowy ziarnisty
Kucharek - uniwersalna,
1 łyżeczka masła,
Sól,
1 ząbek czosnku
Makaron razowy gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy. Kapustę białą kroimy w paseczki. Gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy . Podsmażamy na teflonowej patelni dodając 1 łyżeczkę masła lub oliwy . Doprawiamy przyprawa uniwersalną i pieprzem do smaku . Wyciskamy ząbek czosnku . Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki mieszamy . Podajemy kapustkę z makaronem .
Dietetyczna kapustka z razowym makaronem
składniki
1/2 paczki Makaronu razowego
1/2 pęczka natki pietruszki,
1/4 szt kapusta biała,
pieprz kolorowy ziarnisty
Kucharek - uniwersalna,
1 łyżeczka masła,
Sól,
1 ząbek czosnku
Makaron razowy gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy. Kapustę białą kroimy w paseczki. Gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy . Podsmażamy na teflonowej patelni dodając 1 łyżeczkę masła lub oliwy . Doprawiamy przyprawa uniwersalną i pieprzem do smaku . Wyciskamy ząbek czosnku . Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki mieszamy . Podajemy kapustkę z makaronem .
Sałatka z kapusty ,fety i buraków
Smaczna sałatka z fetą buraczkami i pieczarkami .
Sałatka z kapusty ,fety i buraków
składniki
1/4 szt kapusty pekińskiej
1/4 słoika pieczarek konserwowych
2 buraki
1/2 szt ser feta,
pieprz kolorowy ziarnisty
olej lniany,
1 łyżeczka kucharka przyprawy uniwersalnej
Kapustę pekińską myjemy osuszamy i kroimy . Pieczarki odcedzamy większe kroimy na połówki. Buraki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kucharka. Po ugotowaniu studzimy je ,kroimy w plasterki i wycinamy gwiazdki. Ser feta kroimy lub kruszymy . Na talerzu układamy kapustę dodajemy resztę składników . Polewamy olejem lnianym ,doprawiamy pieprzem i solą do smaku .
Sałatka z kapusty ,fety i buraków
składniki
1/4 szt kapusty pekińskiej
1/4 słoika pieczarek konserwowych
2 buraki
1/2 szt ser feta,
pieprz kolorowy ziarnisty
olej lniany,
1 łyżeczka kucharka przyprawy uniwersalnej
Kapustę pekińską myjemy osuszamy i kroimy . Pieczarki odcedzamy większe kroimy na połówki. Buraki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kucharka. Po ugotowaniu studzimy je ,kroimy w plasterki i wycinamy gwiazdki. Ser feta kroimy lub kruszymy . Na talerzu układamy kapustę dodajemy resztę składników . Polewamy olejem lnianym ,doprawiamy pieprzem i solą do smaku .
czwartek, 29 listopada 2012
Mikołaj tuż tuż -przystawka
A może by tak z okazjo 6 grudnia zaszalał i zrobił dzieciom niespodziankę? przystawki mikołajki .
Mikołajki
składniki
10 dag kiełbasy salami ZIMBO
2 szt ziemniaki,
1 łyżeczka masła
Sól,
1 korniszon
pieprz,
1 kawałek papryki konserwowej
10 dag sera zółtego
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu dusimy je tłuczkiem z masełkiem . Ser zółty kroimy w plasterki wycinamy z niego kształt twarzy mikołaja. Z salami wycinamy gwiazdki i czapkę mikołaja. Oczy mikołajków robimy z kawałków korniszona i pieprzu . Z uduszonych ziemniaków robimy brodę i wąsy mikołaja .Uśmiech mikołaja to kawałek papryki marynowanej . Podajemy jako przystawka .
Mikołajki
składniki
10 dag kiełbasy salami ZIMBO
2 szt ziemniaki,
1 łyżeczka masła
Sól,
1 korniszon
pieprz,
1 kawałek papryki konserwowej
10 dag sera zółtego
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu dusimy je tłuczkiem z masełkiem . Ser zółty kroimy w plasterki wycinamy z niego kształt twarzy mikołaja. Z salami wycinamy gwiazdki i czapkę mikołaja. Oczy mikołajków robimy z kawałków korniszona i pieprzu . Z uduszonych ziemniaków robimy brodę i wąsy mikołaja .Uśmiech mikołaja to kawałek papryki marynowanej . Podajemy jako przystawka .
Lekki krem z buraka na bulionie grzybowym
Lekki barszczyk ,lekko świąteczny podany z smażona pieczarką .
Lekki krem z buraka na bulionie grzybowym
składniki
4 szt buraki,
2 kostki Bulion grzybowy,
1 szt marchewka,
1/2 szt pietruszka,
2 szt ziemniaki,
2 liście laurowe
ocet 10 %,
cukier,
pieprz biały
Sól,
2 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
Do garnka z wodą wkładamy kostki bulionowa grzybowe ,liść laurowy . zagotowujemy . Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa dodajemy do gotującego się bulionu . Gotujemy do miękkości warzyw. Wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na krem . Dodajemy ocet do smaku ,cukier ,pieprz. Zagotowujemy. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni teflonowej . Nalewamy barszcz do małych szklaneczek dekorujemy pieczarką .
Lekki krem z buraka na bulionie grzybowym
składniki
4 szt buraki,
2 kostki Bulion grzybowy,
1 szt marchewka,
1/2 szt pietruszka,
2 szt ziemniaki,
2 liście laurowe
ocet 10 %,
cukier,
pieprz biały
Sól,
2 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
Do garnka z wodą wkładamy kostki bulionowa grzybowe ,liść laurowy . zagotowujemy . Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa dodajemy do gotującego się bulionu . Gotujemy do miękkości warzyw. Wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na krem . Dodajemy ocet do smaku ,cukier ,pieprz. Zagotowujemy. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni teflonowej . Nalewamy barszcz do małych szklaneczek dekorujemy pieczarką .
Świąteczna przystawka z śledzia i buraków
Pyszna zdrowa przystawka z śledzia i buraków. Pasuje na święta ,imprezy Sylwester.
Świąteczna przystawka z śledzia i buraków
składniki
4 szt śledzie matiasy,
3 szt buraki,
1 cebula,
pieprz kolorowy ziarnisty
przyprawa uniwersalna
olej rzepakowy
Śledzie moczymy ok 2 godziny .Po moczeniu kroimy w kawałki lekko na skos.Buraczki dobrze myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z skórki. zimne buraki kroimy w plastry .Na plasterki buraków układamy śledzika .Z reszty buraków wycinamy gwiazdki i ozdabiamy śledzie. Cebule siekamy solimy dodajemy troszkę oliwy mieszamy i wykładamy dookoła przystawki. Całość kropimy oliwą solimy i doprawiamy pieprzem .
Świąteczna przystawka z śledzia i buraków
składniki
4 szt śledzie matiasy,
3 szt buraki,
1 cebula,
pieprz kolorowy ziarnisty
przyprawa uniwersalna
olej rzepakowy
Śledzie moczymy ok 2 godziny .Po moczeniu kroimy w kawałki lekko na skos.Buraczki dobrze myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z skórki. zimne buraki kroimy w plastry .Na plasterki buraków układamy śledzika .Z reszty buraków wycinamy gwiazdki i ozdabiamy śledzie. Cebule siekamy solimy dodajemy troszkę oliwy mieszamy i wykładamy dookoła przystawki. Całość kropimy oliwą solimy i doprawiamy pieprzem .
środa, 28 listopada 2012
Sałatka kiełkowa z pieczarkami i fetą
Polecam kiełki są smaczne nie tylko w sałatce ale i zdrowe.
Sałatka kiełkowa z pieczarkami i fetą
składniki
1 opakowanie kiełki rzodkiewki,
1 ser feta,
1/2 słoika pieczarki konserwowe,
sos winegret,
pieprz kolorowy ziarnisty
Kiełki wyciągamy z opakowania i przekładamy do miski. Ser feta kroimy w kosteczkę dodajemy do kiełków. Pieczarki odcedzamy z zalewy ,większe kroimy i dodajemy do sałatki. Natkę pietruszki siekamy . Składniki lekko mieszamy . Robimy sos winegret i polewamy nim sałatkę.
Sałatka kiełkowa z pieczarkami i fetą
składniki
1 opakowanie kiełki rzodkiewki,
1 ser feta,
1/2 słoika pieczarki konserwowe,
sos winegret,
pieprz kolorowy ziarnisty
Kiełki wyciągamy z opakowania i przekładamy do miski. Ser feta kroimy w kosteczkę dodajemy do kiełków. Pieczarki odcedzamy z zalewy ,większe kroimy i dodajemy do sałatki. Natkę pietruszki siekamy . Składniki lekko mieszamy . Robimy sos winegret i polewamy nim sałatkę.
Ryż na szpinakowym musie z jajkiem w koszulce
Lekki zdrowy i jak zawsze pyszny obiadek.
Ryż na szpinakowym musie z jajkiem w koszulce
składniki
1 woreczek ryż paraboiled z dzikiem Podravka
2 jajka
1 garść szpinaku,
1 ząbek czosnku
1 łyżka masło,
1/4 łyzeczki przyprawy uniwersalnej
olej lniany,
Sól morska- MŁYNEK,
1 łyżka octu do gotowania jajka
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu ryż solimy i dodajemy łyżkę oleju lnianego mieszamy . Szpinak myjemy osuszamy kroimy i smażymy na masełku . Dodajemy kilka łyżek wody ,wyciśnięty czosnek i przeprawiamy przyprawą uniwersalna . Dusimy .Następnie miksujemy szpinak na mus. Zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Jajko wbijamy do miseczki i wlewamy na gotująca się wodę .Gotujemy aż jajko wypłynie .Na talerz dajemy mus szpinakowy nakąłdamy ryż i układamy delikatnie jajko. Podajemy.
Ryż na szpinakowym musie z jajkiem w koszulce
składniki
1 woreczek ryż paraboiled z dzikiem Podravka
2 jajka
1 garść szpinaku,
1 ząbek czosnku
1 łyżka masło,
1/4 łyzeczki przyprawy uniwersalnej
olej lniany,
Sól morska- MŁYNEK,
1 łyżka octu do gotowania jajka
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu ryż solimy i dodajemy łyżkę oleju lnianego mieszamy . Szpinak myjemy osuszamy kroimy i smażymy na masełku . Dodajemy kilka łyżek wody ,wyciśnięty czosnek i przeprawiamy przyprawą uniwersalna . Dusimy .Następnie miksujemy szpinak na mus. Zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Jajko wbijamy do miseczki i wlewamy na gotująca się wodę .Gotujemy aż jajko wypłynie .Na talerz dajemy mus szpinakowy nakąłdamy ryż i układamy delikatnie jajko. Podajemy.
Krem marchewkowy z pestkami dynii
Zupka ta jest pyszna lekka i kremowa. Robimy ją w dwóch wersjach . Light używając tylko 1 łyżeczkę oliwy i taką dla nie mających problemów z nadwagą na łyżce masła. Obydwie wersje są pyszne .
Krem marchewkowy z pestkami dyni
składniki
1/2 kg marchwi
1 szt pomarańcza,
1 łyżka masła lub oleju ,
1 cebula mała,
vegeta przyprawa uniwersalna
pieprz kolorowy ziarnisty
5 łyżek pestki dyni,
1 łyżeczka miodu
350 ml woda
Marchewkę obieramy . Cebulę obieramy i drobno siekamy . Na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę. Smażymy.Dodajemy wodę ok 350 ml . Dusimy marchewkę ok 10 min następnie dodajemy pokrojone w cząstki pomarańczę . Gotujemy doprawiamy Kucharkiem,miodem i pieprzem do smaku. Następnie miksujemy zupę na krem . Podajemy z pestkami dyni.
Krem marchewkowy z pestkami dyni
składniki
1/2 kg marchwi
1 szt pomarańcza,
1 łyżka masła lub oleju ,
1 cebula mała,
vegeta przyprawa uniwersalna
pieprz kolorowy ziarnisty
5 łyżek pestki dyni,
1 łyżeczka miodu
350 ml woda
Marchewkę obieramy . Cebulę obieramy i drobno siekamy . Na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę. Smażymy.Dodajemy wodę ok 350 ml . Dusimy marchewkę ok 10 min następnie dodajemy pokrojone w cząstki pomarańczę . Gotujemy doprawiamy Kucharkiem,miodem i pieprzem do smaku. Następnie miksujemy zupę na krem . Podajemy z pestkami dyni.
wtorek, 27 listopada 2012
Cebulowy omlet .
Takie śniadanko podałam mojemu mężusiowi . Powiedział a czym sobie zasłużyłem .....no jak to czym - wystarczy ,ze jesteś :)
Cebulowy omlet .
składniki
2 cebule,
1 łyżka masła,
pieprz kolorowy ziarnisty
3 szt jajka,
4 łyżki mleka,
przyprawa w płynie
Jajka rozbijamy do miseczki dodajemy przyprawę w płynie ,mleko i ubijamy na pianę . Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na maśle podsmażamy cebule solimy i doprawiajmy ją pieprzem do smaku . Gdy cebula robi się miękka zalewamy ją jajkami . Nakrywamy patelnie . Gdy omlet urośnie przewracamy go na druga stronę . Podajemy .
Cebulowy omlet .
składniki
2 cebule,
1 łyżka masła,
pieprz kolorowy ziarnisty
3 szt jajka,
4 łyżki mleka,
przyprawa w płynie
Jajka rozbijamy do miseczki dodajemy przyprawę w płynie ,mleko i ubijamy na pianę . Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na maśle podsmażamy cebule solimy i doprawiajmy ją pieprzem do smaku . Gdy cebula robi się miękka zalewamy ją jajkami . Nakrywamy patelnie . Gdy omlet urośnie przewracamy go na druga stronę . Podajemy .
Pasta kanapkowa z fety i ogórka
Lubię robić pasty kanapkowe,są bardzo wydajne ,smaczne . zawsze jest co podać na kolację ,imprezę czy śniadanko.
Pasta kanapkowa z fety i ogórka
składniki
1 szt ser feta,
1 szt ogórek zielony,
pieprz kolorowy ziarnisty
3 ząbki czosnek
Ser feta rozgniatamy widelcem . Ogórka zielonego dobrze myjemy nie obieramy i siekamy drobno. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plastereczki .Ser dobrze mieszamy z ogórkiem aby powstała fajna masa. dodajemy pieprz i plasterki czosnku. Jeszcze raz dobrze mieszamy. Chłodzimy.
Pasta kanapkowa z fety i ogórka
składniki
1 szt ser feta,
1 szt ogórek zielony,
pieprz kolorowy ziarnisty
3 ząbki czosnek
Ser feta rozgniatamy widelcem . Ogórka zielonego dobrze myjemy nie obieramy i siekamy drobno. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plastereczki .Ser dobrze mieszamy z ogórkiem aby powstała fajna masa. dodajemy pieprz i plasterki czosnku. Jeszcze raz dobrze mieszamy. Chłodzimy.
Kasza perłowa z patelni
Cóż dużo pisać wspaniała potrawa na jesień szybka zdrowa ,dużo błonnika witamin . Mało pracy smaczny efekt i dużo zajadania.
Kasza perłowa z patelni
składniki
1 woreczek kasza perłowa Kupiec
2 pomidory,
1 cebula,
1 t cukinia,
15 dag kiełbasa swojska,
papryka słodka,
Sól,
pieprz kolorowy ziarnisty
1 łyżka olej rzepakowy
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Pomidory obieramy z skórki. Cukinie myjemy nie obieramy kroimy w plasterki. Cebule siekamy.Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni dość dużej podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę ,dodajemy cukinię ,kiełbasę w plasterkach .Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory . Doprawiamy solą ,pieprzem papryką słodką.Gdy warzywa i kiełbaska są podsmażone dodajemy kasze mieszamy i jeszcze chwilę smażymy .
Kasza perłowa z patelni
składniki
1 woreczek kasza perłowa Kupiec
2 pomidory,
1 cebula,
1 t cukinia,
15 dag kiełbasa swojska,
papryka słodka,
Sól,
pieprz kolorowy ziarnisty
1 łyżka olej rzepakowy
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Pomidory obieramy z skórki. Cukinie myjemy nie obieramy kroimy w plasterki. Cebule siekamy.Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni dość dużej podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę ,dodajemy cukinię ,kiełbasę w plasterkach .Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory . Doprawiamy solą ,pieprzem papryką słodką.Gdy warzywa i kiełbaska są podsmażone dodajemy kasze mieszamy i jeszcze chwilę smażymy .
Pieczony śledz w świątecznych owocach
Pomysł na świąteczna rybkę ,lekka zdrowa z owocami z spiżarni. Użyłam aronii,żurawiny jabłka i gruszki .Oj świątecznie się zrobiło ..do świat 28 dni ...odliczanie trwa
Pieczony śledź w świątecznych owocach
składniki
2 szt śledź świeży,
1 gruszka,
1 jabłko,
2 łyżki aronii,
2 łyżki żurawiny,
sok z cytryny,
1 kawałek cynamon,
Sól,
pieprz kolorowy ziarnisty Kamis
Śledzie myjemy wyciągamy wnętrzności myjemy osuszamy. Solimy i doprawiamy pieprzem z każdej strony. Jabłka gruszki myjemy nie obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Owoce mieszamy z aronią i żurawiną . Do owoców dodajemy kawałek cynamonu ,doprawiamy pieprzem . Śledzie pieczemy w piekarniku ok 20 min z termoobiegiem w 190 stopniach . Owoce pieczemy w piekarniku ok 8 min . owoce mają być chrupkie nie pieczemy długo ,żeby się nie rozgotowały . Upieczone ryby podajemy z owocami
Całość kropimy cytryną
Pieczony śledź w świątecznych owocach
składniki
2 szt śledź świeży,
1 gruszka,
1 jabłko,
2 łyżki aronii,
2 łyżki żurawiny,
sok z cytryny,
1 kawałek cynamon,
Sól,
pieprz kolorowy ziarnisty Kamis
Śledzie myjemy wyciągamy wnętrzności myjemy osuszamy. Solimy i doprawiamy pieprzem z każdej strony. Jabłka gruszki myjemy nie obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Owoce mieszamy z aronią i żurawiną . Do owoców dodajemy kawałek cynamonu ,doprawiamy pieprzem . Śledzie pieczemy w piekarniku ok 20 min z termoobiegiem w 190 stopniach . Owoce pieczemy w piekarniku ok 8 min . owoce mają być chrupkie nie pieczemy długo ,żeby się nie rozgotowały . Upieczone ryby podajemy z owocami
Całość kropimy cytryną
poniedziałek, 26 listopada 2012
Sałatka z gruszki z feta i kiełkami
Bardzo lubię połączenie gruszki i sera . Dziś te połączenie z dodatkiem zdrowych kiełek rzodkiewki.
Sałatka z gruszki z feta i kiełkami
składniki
3 szt gruszki,
1 szt feta,
1 opakowanie kiełki rzodkiewki,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK
Gruszkę dobrze myjemy nie obieramy z skórki. Wycinamy pestki. Kroimy w dużą kostkę. Do gruszki dodajemy kiełki rzodkiewki. Ser feta kroimy w kostkę dodajemy do sałatki. Całość mieszamy ,doprawiamy pieprzem kolorowym . Podajemy np na kolację lub imprezę .
Sałatka z gruszki z feta i kiełkami
składniki
3 szt gruszki,
1 szt feta,
1 opakowanie kiełki rzodkiewki,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK
Gruszkę dobrze myjemy nie obieramy z skórki. Wycinamy pestki. Kroimy w dużą kostkę. Do gruszki dodajemy kiełki rzodkiewki. Ser feta kroimy w kostkę dodajemy do sałatki. Całość mieszamy ,doprawiamy pieprzem kolorowym . Podajemy np na kolację lub imprezę .
Muffinki z konfiturą wiśniową
Muffinki zawsze wychodzą i szybko ......wychodzą z kuchni ...kilka minut i po ciastach każdy je kocha zajadać.
Muffinki z konfiturą wiśniową
składniki
1/2 szt masła,
konfitura wiśniowa Krokus
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru
1,5 łyzeczki proszek do pieczenia,
1 szklanka mleka,
1 jajko,
aromat waniliowy
Do jednej miski wlewamy mleko, roztopione masło, jajko -mieszamy . Do drugiej miski wsypujemy mąkę , cukier, proszek do pieczenia . Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy . Perfumujemy ciasto aromatem waniliowym . Przygotowujemy papiloty do muffinek . Nakładamy łyżkę ciasta kładziemy łyżeczkę konfitury wiśniowej i nakrywamy ją drugą łyżeczką ciasta . Wkładamy do piekarnika na 190 stopni na ok 20 minut. Następnie dekorujemy muffinki kolorowym lukrem lub posypką kolorową .
Wiśnia firmy Krokus wspaniale nadaje się di muffin ma słodziutkie całe wiśnie ,które wspaniale komponują się z lekkim ciastem muffin.
Muffinki z konfiturą wiśniową
składniki
1/2 szt masła,
konfitura wiśniowa Krokus
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru
1,5 łyzeczki proszek do pieczenia,
1 szklanka mleka,
1 jajko,
aromat waniliowy
Do jednej miski wlewamy mleko, roztopione masło, jajko -mieszamy . Do drugiej miski wsypujemy mąkę , cukier, proszek do pieczenia . Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy . Perfumujemy ciasto aromatem waniliowym . Przygotowujemy papiloty do muffinek . Nakładamy łyżkę ciasta kładziemy łyżeczkę konfitury wiśniowej i nakrywamy ją drugą łyżeczką ciasta . Wkładamy do piekarnika na 190 stopni na ok 20 minut. Następnie dekorujemy muffinki kolorowym lukrem lub posypką kolorową .
Wiśnia firmy Krokus wspaniale nadaje się di muffin ma słodziutkie całe wiśnie ,które wspaniale komponują się z lekkim ciastem muffin.
niedziela, 25 listopada 2012
Krem szpinakowy z fetą i prażonym słonecznikiem
Ten krem -zupka zasmakuje każdemu .Kremowy smaczny beztłuszczowy ,lekki dietetyczny ...
Krem szpinakowy z fetą i prażonym słonecznikiem
składniki
30 dag szpinaku świeżego
2 ziemniaki,
1/2 szt feta,
3 ząbki czosnku
przyprawa uniwersalna
2 łyżki słonecznika łuskanego
5 szt pieczarek
Liście szpinaku myjemy. Ziemniaczki obieramy i kroimy drobniutko. Do garnka z wodą wkładamy ziemniaczki i gotujemy ok 5 min od zagotowania. Następnie dodajemy liście szpinaku i przyprawę uniwersalną do smaku . Gotujemy ok 6 min . Całość miksujemy . Dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Pieczarki kroimy smażymy na patelni. Ser feta kroimy w kosteczkę . Zupę nalewamy do szklaneczek dodajemy pokrojony ser plasterki pieczarek i prażony słonecznik .
Krem szpinakowy z fetą i prażonym słonecznikiem
składniki
30 dag szpinaku świeżego
2 ziemniaki,
1/2 szt feta,
3 ząbki czosnku
przyprawa uniwersalna
2 łyżki słonecznika łuskanego
5 szt pieczarek
Liście szpinaku myjemy. Ziemniaczki obieramy i kroimy drobniutko. Do garnka z wodą wkładamy ziemniaczki i gotujemy ok 5 min od zagotowania. Następnie dodajemy liście szpinaku i przyprawę uniwersalną do smaku . Gotujemy ok 6 min . Całość miksujemy . Dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Pieczarki kroimy smażymy na patelni. Ser feta kroimy w kosteczkę . Zupę nalewamy do szklaneczek dodajemy pokrojony ser plasterki pieczarek i prażony słonecznik .
Świąteczna makrela z pieczonymi jabłkami z bakaliami
W okresie Bożonarodzeniowym w mojej kuchni nie brakuje ryb . Przeważnie są to ryby pieczone z rożnymi dodatkami,dipami owocami.
Świąteczna makrela z pieczonymi jabłkami z bakaliami
składniki
2 szt makrela świeża,
3 szt jabłka,
5 szt suszona śliwka,
1 łyżka pestek dyni,
3 łyżki rodzynki,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
sok z cytryny
Makrelę świeżą myjemy osuszamy . Solimy z każdej strony . Wkładamy do piekarnika na ok 20 min . Pieczemy z termoobiegiem w 190 stopniach . Jabłka dobrze myjemy nie obieramy ,usuwamy pestki. Kroimy w plasterki dodajemy śliwkę rodzynki ,pestki. Doprawiamy pieprzem do smaku . Tak przygotowane jabłuszka wkładamy do piekarnika na ok 7 min . Pieczone jabłuszka podajemy z pieczoną rybką .
SMACZNYCH ŚWIĄT
Świąteczna makrela z pieczonymi jabłkami z bakaliami
składniki
2 szt makrela świeża,
3 szt jabłka,
5 szt suszona śliwka,
1 łyżka pestek dyni,
3 łyżki rodzynki,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
sok z cytryny
Makrelę świeżą myjemy osuszamy . Solimy z każdej strony . Wkładamy do piekarnika na ok 20 min . Pieczemy z termoobiegiem w 190 stopniach . Jabłka dobrze myjemy nie obieramy ,usuwamy pestki. Kroimy w plasterki dodajemy śliwkę rodzynki ,pestki. Doprawiamy pieprzem do smaku . Tak przygotowane jabłuszka wkładamy do piekarnika na ok 7 min . Pieczone jabłuszka podajemy z pieczoną rybką .
SMACZNYCH ŚWIĄT
Sałatka z kapusty pekińskiej z kiełkami i śliwką
Smaczna szybka sałatka ,bardzo zdrowa .Podana z sosem winegret .
Sałatka z kapusty pekińskiej z kiełkami i śliwką
składniki
1 śliwka,
1 pomidor,
1/4 szt kapusty pekińskiej
sos winegret,
2 łyżki kiełki rzodkiewki
Kapustę pekińską myjemy osuszamy i kroimy .Pomidora myjemy i kroimy w cząstki. Na kapuście układamy kiełki ,dodajemy pokrojonego pomidora i pokrojoną śliwkę . Całość polewamy sosem winegret. Podajemy schłodzoną z lodówki.
Sałatka z kapusty pekińskiej z kiełkami i śliwką
składniki
1 śliwka,
1 pomidor,
1/4 szt kapusty pekińskiej
sos winegret,
2 łyżki kiełki rzodkiewki
Kapustę pekińską myjemy osuszamy i kroimy .Pomidora myjemy i kroimy w cząstki. Na kapuście układamy kiełki ,dodajemy pokrojonego pomidora i pokrojoną śliwkę . Całość polewamy sosem winegret. Podajemy schłodzoną z lodówki.
sobota, 24 listopada 2012
Krem z cukinii i pora z orzechami włoskimi
Bardzo smaczna pełna witamin i soli mineralnych zupka typu krem .
Krem z cukinii i pora z orzechami włoskimi
składniki
1 cukinia młoda,
1 por,
3 ząbki czosnku
1/2 łyzeczki przyprawy uniwersalnej vegeta
1 łyżka masła,
pieprz biały
5 szt pieczarek
4 łyżki orzechów włoskich
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy ścieramy na tarce duże oczka. Pora białą część myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki . Na patelni na maśle podsmażamy por dodajemy starta cukinię i smażymy . doprawiamy przyprawą uniwersalna . Mieszamy. dolewamy ok 2 szklanki przegotowanej wody . Dusimy wszystko na małym ogniu .Doprawiamy pieprzem do smaku . Całość miksujemy i na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Orzechy prażymy na suchej patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i także podsmażamy na patelni. Krem rozlewamy do szklaneczek ozdabiamy orzechami i plasterkami pieczarek . Podajemy
Krem z cukinii i pora z orzechami włoskimi
składniki
1 cukinia młoda,
1 por,
3 ząbki czosnku
1/2 łyzeczki przyprawy uniwersalnej vegeta
1 łyżka masła,
pieprz biały
5 szt pieczarek
4 łyżki orzechów włoskich
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy ścieramy na tarce duże oczka. Pora białą część myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki . Na patelni na maśle podsmażamy por dodajemy starta cukinię i smażymy . doprawiamy przyprawą uniwersalna . Mieszamy. dolewamy ok 2 szklanki przegotowanej wody . Dusimy wszystko na małym ogniu .Doprawiamy pieprzem do smaku . Całość miksujemy i na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Orzechy prażymy na suchej patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i także podsmażamy na patelni. Krem rozlewamy do szklaneczek ozdabiamy orzechami i plasterkami pieczarek . Podajemy
Kasza po chłopsku z indykiem
Smaczny zdrowy obiadek . Podstawa jest kasza perłowa do niej dodajemy pieczarki,cebule i mięso z indyka.
Kasza po chłopsku z indykiem
składniki
1 szt Udziec z indyka,
1 woreczek kaszy perłowej
15 dag pieczarek
1 szt cebula,
uniwersalna przyprawa
pieprz kolorowy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masło lub olej
Udziec z indyka gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki . Cebule kroimy w piórka. Kasze gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowana kasze odcedzamy . Mięso z indyka obieramy od kości kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni na maśle lub oleju podsmażamy pokrojoną cebule dodajemy pieczarki i mięso. wyciskamy czosnek -podsmażamy . Dodajemy ugotowaną kaszę. Wszystko razem podsmażamy . Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku .
Kasza po chłopsku z indykiem
składniki
1 szt Udziec z indyka,
1 woreczek kaszy perłowej
15 dag pieczarek
1 szt cebula,
uniwersalna przyprawa
pieprz kolorowy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masło lub olej
Udziec z indyka gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki . Cebule kroimy w piórka. Kasze gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowana kasze odcedzamy . Mięso z indyka obieramy od kości kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni na maśle lub oleju podsmażamy pokrojoną cebule dodajemy pieczarki i mięso. wyciskamy czosnek -podsmażamy . Dodajemy ugotowaną kaszę. Wszystko razem podsmażamy . Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku .
Sałatka pekińska z fetą i jajkiem
Bardzo smaczna zdrowa i syta sałatka na kapuście pekińskiej.
Sałatka pekińska z fetą i jajkiem
składniki
Kapusta pekińska ok1 /2 sztuki
jajka 2 szt
ser feta ok 1/2 szt
cebula czerwona
pomidor 2 szt
pieprz ,sól
olej lniany
Kapustę pekińską myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem kroimy dość grubo. Cebulę czerwona obieramy z łupiny siekamy . Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ugotowaniu obieramy kroimy grubo. Pomidory myjemy i kroimy w cząstki. Ser feta kroimy w kostkę . Składniki układamy na półmisku . Sałatkę solimy ,doprawiamy pieprzem i kropimy olejem lnianym . Podajemy .
Sałatka pekińska z fetą i jajkiem
składniki
Kapusta pekińska ok1 /2 sztuki
jajka 2 szt
ser feta ok 1/2 szt
cebula czerwona
pomidor 2 szt
pieprz ,sól
olej lniany
Kapustę pekińską myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem kroimy dość grubo. Cebulę czerwona obieramy z łupiny siekamy . Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ugotowaniu obieramy kroimy grubo. Pomidory myjemy i kroimy w cząstki. Ser feta kroimy w kostkę . Składniki układamy na półmisku . Sałatkę solimy ,doprawiamy pieprzem i kropimy olejem lnianym . Podajemy .
Makaron z brukselkę i tuńczykiem
Szybkie smaczne danie obiadowe.
Makaron z brukselkę i tuńczykiem
składniki
brukselka 6 szt
makaron razowy gniazda 4 szt
olej ok 1łyżka
przyprawa uniwersalna
tuńczyk kawałki z puszki
natka pietruszki
cebula czerwona 1 szt
Makaron razowy gniazda gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy makaron na sicie . Brukselkę oczyszczamy z brzydkich liści ,płuczemy . Gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gotujemy na pół twardo. Wyciągamy kapustki i obieramy je z liści. Na patelnie na olej dajemy posiekana cebulkę ,chwilę smażymy solimy .Dodajemy listki kapustki podsmażamy . Na makaron dajemy podsmażona brukselkę . Dodajemy tuńczyka .Podajemy posypane natka pietruszki. doprawiamy pieprzem do smaku .
Makaron z brukselkę i tuńczykiem
składniki
brukselka 6 szt
makaron razowy gniazda 4 szt
olej ok 1łyżka
przyprawa uniwersalna
tuńczyk kawałki z puszki
natka pietruszki
cebula czerwona 1 szt
Makaron razowy gniazda gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy makaron na sicie . Brukselkę oczyszczamy z brzydkich liści ,płuczemy . Gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gotujemy na pół twardo. Wyciągamy kapustki i obieramy je z liści. Na patelnie na olej dajemy posiekana cebulkę ,chwilę smażymy solimy .Dodajemy listki kapustki podsmażamy . Na makaron dajemy podsmażona brukselkę . Dodajemy tuńczyka .Podajemy posypane natka pietruszki. doprawiamy pieprzem do smaku .
piątek, 23 listopada 2012
Test kosmetyków -GEROVITAL PLANT
Dalej dbamy o urodę . Zaczęłam testować Serum na kontur Oczu i ust .
Preparat firmy Gerovital Plant .
Serum bez konserwantów jak zapewnia producent .dla kobietek 20-45 lat .
Zaczęłam testować ok 2 tygodnie temu używałam codziennie efekty - dla mnie są mąż nie widzi :( ,mówi nie było zmarszczek i nie ma .Myślę ,że i tak dobrze .Jak były i ich nie ma czy nie było i dalej ich nie ma efekt jest Ewunia zadowolona.
Kilka słów od producenta.
W ofercie mamy
SZAMPON NAWILŻAJĄCY
ODŻYWKA NAWILŻAJĄCA
KREM RESTRUKTURYZUJĄCY PRZECIW ROZSTĘPOM 20+
KREM ODŻYWCZY NA NOC 20+
KREM PRZECIWZMARSZCZKOWY 20+
KREM NAWILŻAJĄCY NA DZIEŃ 20+
SERUM NA KONTUR OCZU I UST 20+
DELIKATNY PŁYN DO DEMAKIJAŻU OCZU I UST 20+
Kosmetyki dla dziewczyn od 20 lat -dobre pachnące ,bez konserwantów.
Polecam na prezenty Mikołajkowe .
Preparat firmy Gerovital Plant .
Serum bez konserwantów jak zapewnia producent .dla kobietek 20-45 lat .
Zaczęłam testować ok 2 tygodnie temu używałam codziennie efekty - dla mnie są mąż nie widzi :( ,mówi nie było zmarszczek i nie ma .Myślę ,że i tak dobrze .Jak były i ich nie ma czy nie było i dalej ich nie ma efekt jest Ewunia zadowolona.
Kilka słów od producenta.
GEROVITAL
PLANT to
linia oparta na naturalnych składnikach aktywnych, zapewniajacych
dobrą tolerancję i kompatybilność ze skórą.
Tworzące ją kosmetyki polecane są do
kompleksowej pielęgnacji twarzy, ciała i włosów, dla kobiet w
wieku pomiędzy 20 i 45 lat. Zgodnie z najnowszymi trendami,
kosmetyki GEROVITAL PLANT nie zawierają konserwantów, lecz
wyłącznie hypoalergiczną kompozycję zapachową oraz organiczny
ekstrakt z szarotki
alpejskiej.
Na dodatek, działanie szarotki uzupełnia kompleks Herbatonic
składający się z roślinnej flory Siedmiogrodu, który zapewnia
optymalny poziom nawilżenia skórze i dodatkową ochronę przed
szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Dzięki
tej unikalnej formule, bogatej w składniki naturalne, bez parabenów
i alergenów, skóra staje się piękniejsza i zdrowsza.
W ofercie mamy
SZAMPON NAWILŻAJĄCY
ODŻYWKA NAWILŻAJĄCA
KREM RESTRUKTURYZUJĄCY PRZECIW ROZSTĘPOM 20+
KREM
ANTYCELLULITOWY
20+
KREM
PRZECIW NIEDOSKONAŁOŚCIOM SKÓRY
20+
KREM ODŻYWCZY NA NOC 20+
KREM PRZECIWZMARSZCZKOWY 20+
KREM NAWILŻAJĄCY NA DZIEŃ 20+
SERUM NA KONTUR OCZU I UST 20+
DELIKATNY PŁYN DO DEMAKIJAŻU OCZU I UST 20+
TONIK
NAWILŻAJĄCY 20+
WITAMINIZUJĄCE
MLECZKO DO DEMAKIJAŻU 20+
Kosmetyki dla dziewczyn od 20 lat -dobre pachnące ,bez konserwantów.
Polecam na prezenty Mikołajkowe .
Dorada z dipem pomidorowym
Jak tu przez tydzień bez ryby wytrzymać nie da rady - :) dlatego na koniec tygodnia pyszna dorada z dipem pomidorowym .
Dorada z dipem pomidorowym
składniki
2 szt dorada świeża,
4 szt pomidory,
chilli,
dymka,
vegeta
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Doradę myjemy osuszamy i doprawiamy przyprawą uniwersalną Vegeta. Pomidory obieramy z skórki i miksujemy . dodajemy drobno posiekane chilli, pokrojoną dymkę przyprawę uniwersalną ,wyciśnięty czosnek. Mieszamy dodajemy oliwę . Dip chłodzimy. Rybę pieczemy w piekarniku ok 25 min z termoobiegiem. Ciepłą rybę podajemy z zimnym dipem ;
Dorada z dipem pomidorowym
składniki
2 szt dorada świeża,
4 szt pomidory,
chilli,
dymka,
vegeta
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Doradę myjemy osuszamy i doprawiamy przyprawą uniwersalną Vegeta. Pomidory obieramy z skórki i miksujemy . dodajemy drobno posiekane chilli, pokrojoną dymkę przyprawę uniwersalną ,wyciśnięty czosnek. Mieszamy dodajemy oliwę . Dip chłodzimy. Rybę pieczemy w piekarniku ok 25 min z termoobiegiem. Ciepłą rybę podajemy z zimnym dipem ;
Przystawka z grillowanej cukinii
Coś dla amatorów kaszanki , kaszanka robi się modna , warto ją wykorzystać w kuchni.
Przystawka z grillowanej cukinii
składniki
Sos pomidorowy z bazylią -Cirio
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w plasterki .Jedną stronę doprawiamy przyprawą do grilla. Plasterki grillujemy na patelni. Kaszankę kroimy w plasterki i także grillujemy . Na plasterek cukinii kładziemy plaster cukinii ,nakrywamy cukinią i ozdabiamy sosem pomidorowym .
Przystawka z grillowanej cukinii
składniki
Sos pomidorowy z bazylią -Cirio
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w plasterki .Jedną stronę doprawiamy przyprawą do grilla. Plasterki grillujemy na patelni. Kaszankę kroimy w plasterki i także grillujemy . Na plasterek cukinii kładziemy plaster cukinii ,nakrywamy cukinią i ozdabiamy sosem pomidorowym .
Cytrynowe ciasteczka
Ciasteczka bardzo smaczne a jaka zabawa w domu zaprośmy do zdobienia całą rodzinę .
Cytrynowe ciasteczka
składniki
3 szkl mąki
2jajka,
200 g masła,
2 szt kisiel cytrynowy Winiary
1/2 szklanki cukier,
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia,
lukier,
koraliki,
2 łyżki śmietana
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy kisiel 2 opakowania ,proszek do pieczenia ,cukier- mieszamy. Wbijamy jajka i dajemy pokrojone masło. Wszystko siekamy jeżeli ciasto jest suche dodajemy śmietanę . Wyrabiamy ciasto -formujemy kulę .Kulę wkładamy do lodówki na ok 40 min . Następnie rozwałkowujemy i wycinamy różne kształty . Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 15 min w 190 stopniach . Gdy ciastka wystygną ozdabiamy je .
Cytrynowe ciasteczka
składniki
3 szkl mąki
2jajka,
200 g masła,
2 szt kisiel cytrynowy Winiary
1/2 szklanki cukier,
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia,
lukier,
koraliki,
2 łyżki śmietana
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy kisiel 2 opakowania ,proszek do pieczenia ,cukier- mieszamy. Wbijamy jajka i dajemy pokrojone masło. Wszystko siekamy jeżeli ciasto jest suche dodajemy śmietanę . Wyrabiamy ciasto -formujemy kulę .Kulę wkładamy do lodówki na ok 40 min . Następnie rozwałkowujemy i wycinamy różne kształty . Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 15 min w 190 stopniach . Gdy ciastka wystygną ozdabiamy je .
czwartek, 22 listopada 2012
Podudzia kurczaczka z majerankiem
Podudzia kurczaczka z majerankiem obsmażane na patelni i pieczone w piekarniku
składniki
6 szt podudzia z kurczaka,
papryka słodka mielona
papryka ostra,
majeranek
Przyprawa do kurczaka - pikantna,
2 łyżki oleju
Podudzia myjemy osuszamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa i obsmażamy na patelni na złoty kolor.Następnie układamy na blaszce doprawiamy majerankiem papryką słodką i ostrą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości ok 40 min w 190 stopniach z termoobiegiem .Podajemy z gotowanymi brokułami .Przed podaniem mięso oprószamy roztartym w ręce majerankiem
składniki
6 szt podudzia z kurczaka,
papryka słodka mielona
papryka ostra,
majeranek
Przyprawa do kurczaka - pikantna,
2 łyżki oleju
Podudzia myjemy osuszamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa i obsmażamy na patelni na złoty kolor.Następnie układamy na blaszce doprawiamy majerankiem papryką słodką i ostrą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości ok 40 min w 190 stopniach z termoobiegiem .Podajemy z gotowanymi brokułami .Przed podaniem mięso oprószamy roztartym w ręce majerankiem
Pierożki z szpinakiem serkiem i kaszą perłową
Moje ulubione pierożki z kaszą szpinakiem i serkiem
Pierożki z szpinakiem serkiem i kaszą perłową
składniki
1 woreczek kaszy perłowej Kupiec
2 garście szpinaku świeżego,
2 ząbki czosnek,
1 szt serek topiony Hochland
1/2 kg mąki,
Sól,
3 łyżki oleju,
1 szklanka wody
Robimy ciasto na pierogi. Mąkę wsypujemy na stolnicę do szklanki gorącej wody dajemy sól do smaku i 3 łyżki oliwy wlewamy tą mieszankę do maki i wrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy kołka.
Farsz. Gotujemy kasze perłową. Po ugotowaniu studzimy ją. Szpinak myjemy gotujemy ok 6-7 min. Odcedzamy. Miksujemy z serkiem topionym i wyciśniętym czosnkiem . Taki mus dodajemy do kaszy mieszamy . doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz nakąłdamy na kołka.Nakrywamy drugim kółkiem i sklejamy .Gotujemy w osolonej wodzie.
Pierożki z szpinakiem serkiem i kaszą perłową
składniki
1 woreczek kaszy perłowej Kupiec
2 garście szpinaku świeżego,
2 ząbki czosnek,
1 szt serek topiony Hochland
1/2 kg mąki,
Sól,
3 łyżki oleju,
1 szklanka wody
Robimy ciasto na pierogi. Mąkę wsypujemy na stolnicę do szklanki gorącej wody dajemy sól do smaku i 3 łyżki oliwy wlewamy tą mieszankę do maki i wrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy kołka.
Farsz. Gotujemy kasze perłową. Po ugotowaniu studzimy ją. Szpinak myjemy gotujemy ok 6-7 min. Odcedzamy. Miksujemy z serkiem topionym i wyciśniętym czosnkiem . Taki mus dodajemy do kaszy mieszamy . doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz nakąłdamy na kołka.Nakrywamy drugim kółkiem i sklejamy .Gotujemy w osolonej wodzie.
Sałatka z kostką sojową i pieczarkami
Coś lekkiego ale z wkładką pokrojoną kostką sojową .
Sałatka z kostką sojową i pieczarkami
składniki
1/2 szt sałaty,
1/4 słoika pieczarek konserwowych
5 łyżek marchewki konserwowej
sos winegret,
5 szt kostka sojowa,
bulion warzywny
Kostkę sojową zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gdy kostka zmięknie odcedzamy ją i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na masełku. Sałatę zieloną rwiemy na kawałki . Pieczarki i marchewkę odcedzamy z zalewy warzywa dodajemy do sałaty . Dodajemy podsmażona kostkę sojową . Lekko mieszamy . Dodajemy sos winegret. Podajemy
Sałatka z kostką sojową i pieczarkami
składniki
1/2 szt sałaty,
1/4 słoika pieczarek konserwowych
5 łyżek marchewki konserwowej
sos winegret,
5 szt kostka sojowa,
bulion warzywny
Kostkę sojową zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gdy kostka zmięknie odcedzamy ją i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na masełku. Sałatę zieloną rwiemy na kawałki . Pieczarki i marchewkę odcedzamy z zalewy warzywa dodajemy do sałaty . Dodajemy podsmażona kostkę sojową . Lekko mieszamy . Dodajemy sos winegret. Podajemy
Kasza perłowa z zielona papryką i pieczarkami
Dziś obiadek lekki smaczny ,zdrowy i pełny błonnika . Kasza perłowa dar ziemi :) wykorzystujmy.
Kasza perłowa z zielona papryką i pieczarkami
składniki
1 woreczek kaszy perłowej Kupiec
2 szt papryki zielonej
15 dag pieczarek
1/2 szt cebuli,
pieprz kolorowy ziarnisty
sól do smaku,
1 ząbek czosnku,
sos sojowy do smaku
olej lub masło
Kaszę perłową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Paprykę myjemy usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. pieczarki myjemy kroimy . Na patelni na maśle lub oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę .Dodajemy pieczarki i paprykę smażymy. Kiedy warzywa robią się miękkie dodajemy kasze . Mieszamy .Doprawiamy solą ,pieprzem ,sosem sojowym i wyciśniętym czosnkiem .
Kasza perłowa z zielona papryką i pieczarkami
składniki
1 woreczek kaszy perłowej Kupiec
2 szt papryki zielonej
15 dag pieczarek
1/2 szt cebuli,
pieprz kolorowy ziarnisty
sól do smaku,
1 ząbek czosnku,
sos sojowy do smaku
olej lub masło
Kaszę perłową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Paprykę myjemy usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. pieczarki myjemy kroimy . Na patelni na maśle lub oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę .Dodajemy pieczarki i paprykę smażymy. Kiedy warzywa robią się miękkie dodajemy kasze . Mieszamy .Doprawiamy solą ,pieprzem ,sosem sojowym i wyciśniętym czosnkiem .
środa, 21 listopada 2012
Testujemy kosmetyki -GEROVITAL H3
Kuchnia jest Malutka ale jaj właścicielka musi o sobie dbać :)
Dziś będzie o Maseczce Regenerującej Gerovital H3 .
Maseczka dla kobiet 30+
Opakowanie 100ml
Pobudza metabolizm komórkowy skóry z tendencją do odwodnienia ,poprawia jej napięcie.Zawiera olejek z nagietka wyciąg z ogórka .
Linia
GEROVITAL
H3 dostępna
jest w detalicznych sklepach kosmetycznych i drogeryjnych,
hipermarketach E.LECLERC, a także w sieci Drogeria Natura na terenie
Polski.
coś więcej .
GEROVITAL
H3
PIERWSZA
KONCEPCJA PRZECIW STARZENIU SIĘ WEDŁUG PROF. DR ANY ASLAN
Linia
GEROVITAL H3 została stworzona w oparciu o odmładzającą kurację
kosmetyczną prof. dr Any Aslan, która stanowiła niezbędny element
kompleksowego programu geriatrycznego. Wchodzący w skład kosmetyków
kompleks anti-age GH3, zawierający hialuronian sodu, wyciąg z
ogórka i witaminę E, skutecznie regeneruje dojrzałą skórę,
przywracając jej młodość. GEROVITAL H3 tworzą produkty
przeznaczone dla cery dojrzałej (dla kobiet powyżej 40 lat), która
wymaga odnowy z uwagi na pojawiające się pierwsze oznaki starzenia
oraz dla cery, która wygląda jeszcze młodo i potrzebuje dodatkowej
ochrony, by taką pozostać (kobiety powyżej 30 roku życia).
Maseczka z tej serii ma bardzo fajny miły zapach. Nałożyłam ją na twarz i szyję na 20 min .
Następnie usunęłam wilgotnym wacikiem. Skóra fantastyczna gładka ,nawilżona ,pachnąca .
Będą ją stosować raz w tygodniu . Fantastyczna .POLECAM
W skład serii wchodzą .
KREM
NAWILŻAJĄCY (PÓŁTŁUSTY) + KREM ODŻYWCZY (TŁUSTY) 40+
KREM
NAWILŻAJĄCY (PÓŁTŁUSTY)-NA
DZIEŃ 40+
KREM
ODŻYWCZY (TŁUSTY)-NA
NOC 40+
KREM
INTENSYWNIE NAWILŻAJĄCO-LIFTINGUJĄCY (PÓŁTŁUSTY)–
NA DZIEŃ 30+
KREM
ODBUDOWUJĄCO-LIFTINGUJĄCY
(TŁUSTY) – NA NOC - 30+
KREM
DO RĄK REGENERUJĄCY (TŁUSTY)
KREM
ZŁUSZCZAJĄCY (PÓŁTŁUSTY)
KREM
PRZECIWZMARSZCZKOWY POD OCZY
EMULSJA
NAWILŻAJĄCA DO
DEMAKIJAŻU 2 W 1 (30+)
MASECZKA
REGENERUJĄCA (PÓŁTŁUSTA)
Maseczka
regenerująca w kremie daje kompleksowi
przeciw starzeniu się GH3
możliwość działania w kontakcie ze skórą przez co
najmniej 15 minut. Dzięki intensywnym procesom naprawczym,
regeneracyjnym i odbuduwującym odporność skóry opóźnia proces
starzenia się. Maseczka pobudza metabolizm komórkowy w skórze z
tendencją do odwodnienia, obecna w niej witamina
E
zapobiega działaniu wolnych rodników ,a z kolei olejek
z nagietka, olejek z awokado i
wyciąg
z ogórków
posiadają własciwości
nawilżające,
kojące, przeciwzapalne i
poprawiające stan skóry.Maseczkę
stosujemy raz w tygodniu, po demakijażu, nakładając ją na skórę
twarzy i szyi.
Cena:
16zł/100ml
Linia
GEROVITAL
H3
opracowana została na bazie odmładzającej kuracji kosmetycznej
prof. dr Any Aslan. Kuracja ta stanowiła niezbędny element
kompleksowego programu geriatrycznego. Obecnie firma Farmec
SA Cluj
Napoca
odnowiła linię i wprowadziła wariant GEROVITAL
H3,
który kontynuuje i rozwija osiągnięcia wcześnejszej formuły
kosmetycznej opracowanej przez prof. dr Anę Aslan. Formuła linii
GEROVITAL
H3
oparta jest na kompleksie
odmładzającym (anti-aging) GH3,
który zawiera hialuronian sodu, wyciąg z ogórka i witaminę E.
Kompleks
anti-aging GH3
działa w kilku kluczowych kierunkach, by powstrzymać procesy
starzenia się skóry: odbudowuje warstwę ochronną, która
zatrzymuje w skórze wodę, uzupełnia braki w odżywianiu komórek,
reguluje ich funkcjonowanie i stymuluje powstawanie młodych komórek,
utrzymuje w dobrym stanie włókna elastyny, chroni
skórę przed agresywnym działaniem słońca i czynników
zewnętrznych.
Polecam jak prezent na Mikołaja :)
Sałatka ziemniaczana z musztardą francuską
Sałatka ziemniaczana z musztardą francuską
składniki
2 łyżki musztarda francuska,
1 łyżka olej rzepakowy,
Sól,
pieprz kolorowy,
4 ziemniaki,
2 szt pomidor,
5 łyżek pieczarki konserwowe,
natka pietruszki,
1 cebula czerwona,
2 marchewki
Ziemniaki dobrze myjemy nie obieramy gotujemy . Po ugotowaniu obieramy studzimy i kroimy w kostkę . Marchewkę obieramy gotujemy studzimy i kroimy w kostkę ; Cebulę czerwoną kroimy w piórka. Odcedzamy pieczarki kroimy na połówki. Pomidora kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Do musztardy francuskiej dodajemy oliwę mieszamy dodajemy do sałątki. Mieszamy .doprawiamy pieprzem.
składniki
2 łyżki musztarda francuska,
1 łyżka olej rzepakowy,
Sól,
pieprz kolorowy,
4 ziemniaki,
2 szt pomidor,
5 łyżek pieczarki konserwowe,
natka pietruszki,
1 cebula czerwona,
2 marchewki
Ziemniaki dobrze myjemy nie obieramy gotujemy . Po ugotowaniu obieramy studzimy i kroimy w kostkę . Marchewkę obieramy gotujemy studzimy i kroimy w kostkę ; Cebulę czerwoną kroimy w piórka. Odcedzamy pieczarki kroimy na połówki. Pomidora kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Do musztardy francuskiej dodajemy oliwę mieszamy dodajemy do sałątki. Mieszamy .doprawiamy pieprzem.
Risotto z kurczakiem i cukinią
Dziś miałam ochotę na coś z mięskiem wykorzystałam pierś z kurczaka ...wyszło super
Risotto z kurczakiem i cukinią
składniki
1 szt pierś z kurczaka,
1 woreczek ryżu,
1 szt marchewka,
1 szt cukinia młoda,
sos sojowy,
papryka słodka,
2 ząbki czosnku
1 cebula,
1,5 szklanki bulionu warzywnego
5 szt brukselka
1 łyżka olej,
pieprz kolorowy
Brukselkę myjemy obieramy z brzydkich liści. Brukselkę obgotowujemy .Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę . Marchewkę obieramy . Cebulę siekamy ,czosnek wyciskamy . Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i marynujemy w sosie sojowym słodkiej papryce ok 120 min . Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę ,wyciśnięty czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę,pokrojoną cukinię smażymy. Dodajemy pokrojonego kurczaka -smażymy Dodajemy ryż mieszamy. Smażymy ok 5 min . Zalewamy bulionem ,zmniejszamy płomień . Po ok 10 min dodajemy brukselkę . Jeszcze chwilę dusimy ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku .
Risotto z kurczakiem i cukinią
składniki
1 szt pierś z kurczaka,
1 woreczek ryżu,
1 szt marchewka,
1 szt cukinia młoda,
sos sojowy,
papryka słodka,
2 ząbki czosnku
1 cebula,
1,5 szklanki bulionu warzywnego
5 szt brukselka
1 łyżka olej,
pieprz kolorowy
Brukselkę myjemy obieramy z brzydkich liści. Brukselkę obgotowujemy .Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w kosteczkę . Marchewkę obieramy . Cebulę siekamy ,czosnek wyciskamy . Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i marynujemy w sosie sojowym słodkiej papryce ok 120 min . Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę ,wyciśnięty czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę,pokrojoną cukinię smażymy. Dodajemy pokrojonego kurczaka -smażymy Dodajemy ryż mieszamy. Smażymy ok 5 min . Zalewamy bulionem ,zmniejszamy płomień . Po ok 10 min dodajemy brukselkę . Jeszcze chwilę dusimy ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku .
Pieczona makrela z dipem pomarańczowym
Pieczona makrela z dipem pomarańczowym
składniki
2 szt makrela świeża,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1 szt pomarańcza,
kolendra,
pietruszka zielona,
sok z limonki do smaku,
miód
Makrele świeżą myjemy osuszamy. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku . Pieczemy w piekarniku ok 20 min w 190 stopniach z termoobiegiem. Pomarańcza dobrze myjemy obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy sok z połowy limonki ,odrobinę miodu sól pieprz do smaku. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną kolendrę i pietruszkę . Upieczona makrele podajemy z dipem .
składniki
2 szt makrela świeża,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1 szt pomarańcza,
kolendra,
pietruszka zielona,
sok z limonki do smaku,
miód
Makrele świeżą myjemy osuszamy. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku . Pieczemy w piekarniku ok 20 min w 190 stopniach z termoobiegiem. Pomarańcza dobrze myjemy obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy sok z połowy limonki ,odrobinę miodu sól pieprz do smaku. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną kolendrę i pietruszkę . Upieczona makrele podajemy z dipem .
Smaczny deser pomarańczowy
Coś zdrowego na deser lub śniadanko. zawiera dużo błonnika i witaminek.
Smaczny deser pomarańczowy
składniki
1 szt pomarańcza,
daktyle,
4 łyżki musli błonnikowe z truskawką,
2 łyżki otręby owsiane,
1 łyżka płatki śniadaniowe,
4 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
Pomarańcza dobrze myjemy ,przekrawamy wyciągamy miąższ nie uszkadzając skórki pomarańcza. Miąższ kroimy w kosteczkę. Dodajemy wszystkie płatki pokrojone daktyle. Zalewamy sokiem z pomarańczy mieszamy. Nakładamy do miseczek. Polewamy odrobiną miodu .Podajemy .
Smaczny deser pomarańczowy
składniki
1 szt pomarańcza,
daktyle,
4 łyżki musli błonnikowe z truskawką,
2 łyżki otręby owsiane,
1 łyżka płatki śniadaniowe,
4 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
Pomarańcza dobrze myjemy ,przekrawamy wyciągamy miąższ nie uszkadzając skórki pomarańcza. Miąższ kroimy w kosteczkę. Dodajemy wszystkie płatki pokrojone daktyle. Zalewamy sokiem z pomarańczy mieszamy. Nakładamy do miseczek. Polewamy odrobiną miodu .Podajemy .
wtorek, 20 listopada 2012
Risotto z bakłażanem
Do zrobienia tego risotto użyłam ryżu Arborio Podravka.
Dodałam bakłażana i dymkę ,prosto smacznie ,lekko.
Risotto z bakłażanem
składniki
1 szklanka ryż arborio Podravka
1 łyżka oliwy,
dymka,
1 t cebula,
1 bakłażan,
2 ząbki czosnku
pieprz biały Prymat,
Sól morska- MŁYNEK,
1,5 szklanki bulion warzywny winiary
Na patelni dość dużej rozgrzewamy olej. Na olej dajemy posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Wsypujemy szklankę ryżu -mieszamy podsmażymy chwilę . Dodajemy pokrojonego w kosteczkę bakłażana.Mieszamy. Po ok 5 min zalewamy 1,5 szklanki bulionu warzywnego. Nakrywamy patelnie zmniejszamy płomień i dusimy. Dodajemy pod koniec sól,pieprz do smaku i pokrojoną dymkę . Podajemy .
Do tej potrawy użyłam i polecam
Dodałam bakłażana i dymkę ,prosto smacznie ,lekko.
Risotto z bakłażanem
składniki
1 szklanka ryż arborio Podravka
1 łyżka oliwy,
dymka,
1 t cebula,
1 bakłażan,
2 ząbki czosnku
pieprz biały Prymat,
Sól morska- MŁYNEK,
1,5 szklanki bulion warzywny winiary
Na patelni dość dużej rozgrzewamy olej. Na olej dajemy posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Wsypujemy szklankę ryżu -mieszamy podsmażymy chwilę . Dodajemy pokrojonego w kosteczkę bakłażana.Mieszamy. Po ok 5 min zalewamy 1,5 szklanki bulionu warzywnego. Nakrywamy patelnie zmniejszamy płomień i dusimy. Dodajemy pod koniec sól,pieprz do smaku i pokrojoną dymkę . Podajemy .
Do tej potrawy użyłam i polecam
Subskrybuj:
Posty (Atom)