poniedziałek, 28 stycznia 2013

Grillowany łosoś na warzywnej salsie

Jeżeli widzimy w sklepie kawałek świeżutkiego łososia nie zastanawiajmy się długo , nie ma lepszej i smaczniejszej ryby , którą można zrobić na 100 sposobów. 


Grillowany łosoś na warzywnej salsie

składniki
    30 dag filet z łososia,
    3 szt ogórki konserwowe,
    1  papryka czerwona,
    1  cebula czerwona,
    1/2 szt chilli papryczki,
    5 szt oliwki zielone,
    5 szt Oliwki czarne,
    6 szt pieczarki konserwowe,
    papryka słodka mielona
    pieprz kolorowy ziarnisty
    olej rzepakowy,
    Ajvar Podravki - pasta warzywna
    sól ziołowa

Filet z łososia myjemy osuszamy usuwamy skórę i kroimy w paski. Każdy pasek nadziewamy na patyczek i solimy solą ziołową z każdej strony. Smażymy na patelni grillowej. Ogórki kroimy drobniutko, oliwki zielone i czarne odsączamy z zalewy i siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Pieczarki odsączamy i także siekamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Paprykę czerwona myjemy osuszamy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno w kosteczkę . Mieszamy dodajemy olej rzepakowy , pastę pomidorową. doprawiamy pieprzem ,papryką słodką i solą do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Na zimną salsę nakładamy kawałki upieczonego łososia podajemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz