niedziela, 20 stycznia 2013

Pieczony dorsz z buraczkami i orzechami

Lekka zdrowa morska rybka w towarzystwie duszonych buraczków z orzechami .

Pieczony dorsz z buraczkami i orzechami

składniki
  2 filety dorsza,
    sok z cytryny,
    3  buraczki,
    2 łyżki orzechy laskowe,
    sól morska,
    1 łyżeczka masła
    pieprz biały
    1 łyżeczka uniwersalna przyprawa



Buraki dobrze myjemy i gotujemy w skórkach w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kosteczkę. Buraczki podsmażamy na masełku z dodatkiem soli i pieprzu do smaku. Filet dorsza myjemy osuszamy solimy do smaku i pieczemy w piekarniku ok 15 min zależy od jego grubości -mój był cienki. Upieczonego dorsza serwujemy z buraczkami posypanymi pokrojonymi i uprażonymi orzeszkami. Całość kropimy cytryną .


1 komentarz: