niedziela, 13 stycznia 2013

Roszponka z dzikim ryżem i indykiem

Lekka zdrowa sałatka z roszponki , ryżu dzikiego i mięsa indyka .

Roszponka z dzikim ryżem i indykiem

składniki


    1 szt Udziec z indyka,
    1 woreczek ryżu dzikiego
    1 garść roszponki,
    2 łyżki olej rzepakowy,
    1 łyżka sok z cytryny,
    Sól,
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka przyprawa uniwersalna Vegeta Podravka

Udziec z indyka gotujemy z przyprawą uniwersalną do miękkości. Po ugotowaniu kroimy mięso na mniejsze kawałki. Roszponkę myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Ryz dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Robimy sos mieszamy dobrej jakości olej rzepakowy z sokiem z cytryny w stosunku 2;1 , dodajemy wyciśnięty czosnek i sól do smaku -mieszamy . Na talerzach układamy ryż polewamy go odrobiną sosu . Nakładamy sałatę a na nią mięso indyka . Kropimy całość sosem.




Mięso z indyka gotowałam z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Vegeta Podravki'

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz