poniedziałek, 28 stycznia 2013

Udka duszone w kapuście -obiad jenogarnkowy

Kiedy czasu brak a obiad musi być ponieważ głodny mąż już kroczy z pracy do domu nic prostszego - a jak zostanie mamy kolację .


Udka duszone w kapuście

składniki

    1 kg udka,
    1/2 głowy kapusty,
    2 cebule
    2  kostki wołowe Winiary
    2 ząbki czosnek,
    2 łyżki olej,
    Przyprawa do kurczaka - pikantna,
    przyprawa do bigosu
    1 łyżka mąki

Udka od kurczaka myjemy osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Udka smażymy na oleju. Gdy udka zrobią się złociste dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojona w kosteczkę cebulę. Smażymy jeszcze kilka chwil. Białą kapustę kroimy w paseczki i dodajemy do kurczaka. Mieszamy. Zalewamy bulionem wołowym. Dusimy do miękkości.Doprawiamy solą ,pieprzem i przyprawą do bigosu. Można lekko zaciągnąć mąką. Posypujemy natka pietruszki .



1 komentarz: