wtorek, 15 stycznia 2013

Zapiekanka z kaszy pod czosnkową pierzynką

Pomysł na kaszę jęczmienną z czosnkową pierzynka z parmezanem .

Zapiekanka z kaszy pod czosnkową pierzynką

składniki

kasza jaglana   KUPIEC  2 szklanki    
kukurydza  konserwowa     1 sztuka    
seler naciowy     1/3 sztuki    
udziec z indyka     1 sztuka    
przyprawa uniwersalna     1 łyżeczka    
białko     4 sztuki    
żółtko     2 sztuki    
śmietana     4 łyżki    
sól        
pieprz    
czosnek     2 ząbki    
parmezan     2 łyżki

 Udziec z indyka gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu studzimy i obieramy mięso od kości- kroimy w małe kawałki .
 Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy i mieszamy z mięsem indyka. Dodajemy odsączona kukurydzę i pokrojony seler naciowy . Całość mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Żółtka mieszamy z śmietaną solimy do smaku i dodajemy do kaszy . Mieszamy całość i wykładamy do naczynia do zapiekania.
Białka ubijamy z odrobiną solą . Kiedy są sztywne dodajemy parmezan ,sól do smaku i wyciśnięty czosnek -lekko mieszamy . Nakładamy na kaszę . Zapiekamy ok 30 min w 180 stopniach .








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz