środa, 20 lutego 2013

Mini pizza z cieciorką i szpinakiem

Takie mini pizze nikomu nie zaszkodzą nawet kobietką na diecie . Smaczne , pełne witamin i soli mineralnych . Smakują i z ketchupem i z sosem czosnkowym .

Mini pizza z cieciorką i szpinakiem

składniki
   2 szklanki mąki,
    Sól,
    1/4 kostki drożdże,
    1/2 szklanki mleka,
    1 garść szpinaku świeżego
    10 dag pieczarek
    1/2 puszki cieciorka,
    mozzarella w kawałku,
    zioła prowansalskie
    1 łyżka oleju

Robimy zaczyn drożdżowy na ciasto. Do ciepłego mleka w miseczce  wykruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru -mieszamy zasypujemy mąka ok 2 łyżki  i odstawiamy. Kiedy rozczyn urośnie dolewamy go do mąki. Dodajemy odrobinę soli , zioła prowansalskie i olej . Wyrabiamy ciasto dolewając letnią wodą ,aby ciasto nie było twarde. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy wycinamy kwadraty wielkości małych naczyń do zapiekania i wyścielamy ciastem naczynia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym nakąłdamy pokrojone pieczarki ,szpinak i cieciorkę.Posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min. Posypujemy odrobiną sera i wstawiamy jeszcze na ok 5-7 min .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz