sobota, 16 lutego 2013

Ryż z soczewicą i białą kiełbasą z sosem chrzanowym

Kolejny krok ku wiośnie i Wielkanocy . Biała kiełbasa własnej produkcji do tego sos chrzanowy.. mmmm pycha

Ryż z soczewicą i białą kiełbasą z sosem chrzanowym

składniki

ryż kolorowy Podravka 1 szklanka
soczewica 1/2 puszki
cebula 1 szt
sól,pieprz
masło 1 łyżeczka
biała kiełbasa 2 szt
śmietana 4 łyżki
majonez 1 łyżka
chrzan 2 łyżki

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy. Na patelni na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę dodajemy odsączoną soczewicę. Dodajemy ryż , doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Białą kiełbasę surową wkładamy do wrzątku , wyłączamy palnik i nakrywamy - zostawiamy na ok 15 min . Po tym czasie wyciągamy i kroimy w długie paski. Robimy sos chrzanowy, mieszamy śmietanę z majonezem i chrzanem. Serwujemy ryż obok kiełbasę i polewamy sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz