wtorek, 5 marca 2013

Drobiowe pałeczki w sosie pomidorowym


 Dziś na obiadek mięso a dokładnie pałeczki z kurczaka , tak samo możemy zrobić udka. Mięso podane jest w pysznym śmietanowo pomidorowym sosie. Świetny posmak otrzymałam dzięki doprawieniu sosu KOLENDRĄ z sklepu internetowego Skworcu


Drobiowe pałeczki w sosie pomidorowym
składniki

    1 kg pałeczki z kurczaka,
    1/2 łyżeczki kolendra
    1 szklanka śmietany,
    1 szklanka bulionu,
    pieprz kolorowy ziarnisty świeżo mielony do smaku
    1 kartonik pomidory krojone Z oliwa i czosnkiem PODRAVKA
    papryka słodka mielona ok 1 łyżeczki
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka olej do smażenia,
    1/2 szt cebuli

Pałeczki  z kurczaka myjemy i osuszamy. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Podsmażamy na złoto kurczaka na oleju. Dodajemy paprykę słodką i  kolendrę. Mieszamy dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekana cebulę -smażymy. Podlewamy bulionem i dusimy jeszcze ok 10 min. Następnie dodajemy pomidory krojone z kartonika. Dusimy ok 10 min. Doprawiamy sola  i pieprzem. Na koniec zaciągamy śmietaną. Podajemy ozdobione rzeżuchą.






Doprawiłam sos kolendrą










Sosik powstał na bazie Pomidorów krojonych



1 komentarz:

  1. dobry pomysł na najmłodszych smakoszy, nie wiem czemu ale u mnie właśnie takie pałeczki znikają najszybciej, paluszki rybne i parówki:)

    OdpowiedzUsuń