czwartek, 28 marca 2013

Moje pyzy z masełkiem

Nie ma co porównywać z pyzami kupnymi. Zachęcam szybko i smacznie.

Moje pyzy z masełkiem

składniki
  1,5 kg ziemniaków
    Sól,
    50 g maka ziemniaczana,
    2 łyżki masła,
    20 dag kiełbasy

1,5 kg obranych ziemniaków z tego 0,5 kg gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę. Resztę ziemniaków ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Następnie odciskamy je porządnie - ja użyłam czystej pieluchy tetrowej. Łączymy ziemniaki dodajemy mąkę ziemniaczaną , solimy do smaku. Mieszamy dobrze ciasto. Następnie formujemy kulki i gotujemy w osolonej wodzie ok 12 min. wyciągamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną kiełbaskę , solimy i polewamy pyzy.







4 komentarze: