sobota, 23 marca 2013

Pieczarkowe klopsiki w pieczarkach

Taki mój pomysł jak mamy za dużo pieczarek w domu . Do klopsików dodajemy starte pieczarki a do sosu pokrojone . Smakuje z ziemniaczkami i ryżem .

Pieczarkowe klopsiki w pieczarkach

składniki


pieczarki ½ kg
cebula 2 szt
mięso mielone z indyka ½ kg
pieprz, sól
sos sojowy
bulion pieczarkowy 1 kostka
bułka czerstwa 1 szt
mleko 1 szklanka
jajko
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietan 12 szklanki 

 Czerstwa bułkę namaczamy w mleku, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Jedną cebule siekamy dodajemy do mięsa. 6 pieczarek myjemy i ścieramy na tarce do jarzyn duże oczka.
Masę doprawiamy sosem sojowym ,solą i pieprzem do smaku. Wbijamy jajko -mieszamy porządnie masę. Płuczemy ręce w wodzie i mokrymi formujemy kulki , które wrzucamy na osolony wrzątek – gotujemy. Resztę pieczarek kroimy  w plasterki. Drugą cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na masełku. Dodajemy pokruszona kostkę pieczarkową i podlewamy wodą.  Dusimy. Kiedy klopsiki są gotowe wyciągamy je łyżka cedzakową i odstawiamy na chwilę. Pieczarki na patelni zaciągamy śmietana z odrobina mąki – zagotowujemy. Teraz przekładamy do sosu ugotowane klopsiki.




1 komentarz: