czwartek, 14 marca 2013

Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą


 Prosty żurek najsmaczniejszy wystarczy dobry zakwas i przyprawa do żurku i barszczu białego KAMIS.
Dziś żurek podaję inaczej z kawałkami wędzonej makreli.

Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą 

składniki


    1 szklanka zakwas do żurku,
    1 szt marchewka,
    Przyprawa do żurku i barszczu białego  Kamis
    pieprz kolorowy ziarnisty
    1 szklanka śmietana 18 proc,
    1 szt wędzone żeberka,
    przyprawa uniwersalna
    1 szt makrela wędzona,
    liść laurowy

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy liść laurowy starta marchewkę i wędzone żeberka. Gotujemy ok 30 min. Następnie dodajemy przyprawę uniwersalna i wlewamy zakwas żurku. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Na koniec zaciągamy śmietaną. Makrele obieramy os ości rwiemy na kawałki. Nalewamy żurek i ozdabiamy kawałkami makreli.







1 komentarz: