niedziela, 28 kwietnia 2013

Sałatka z kaparami i serem wędzonym twarogowym

W tej sałatce dużo się dzieje , mamy dużo smaku i co z tym się łączy dużo witamin . Sałatka jest lekka z odrobina oleju lnianego , który tez mam dobroczynne działanie dla naszego organizmu .
Kilka słów o kaparach ...

używane są głównie w formie niedojrzałych pączków kwiatów, kiszonych w occie lub zakonserwowanych w soli . 
Kapary są ważnym składnikiem  śródziemnomorskich smaków wraz z oliwkami, rukolą, sardynkami oraz karczochami. Kwiat kapara kwitnie tylko jeden dzień – od rana do popołudnia. Tego samego dnia powstaje też jego owoc.
Kapary zawierają dużą ilość przeciwutleniacza (bioflavinoid rutin).
W medycynie ludowej, kapary były używane do leczenia wzdęć, reumatyzmu oraz impotencji u mężczyzn.

Sałatka z kaparami i serem wędzonym twarogowym 


składniki
 1 garść sałaty
    1 łyżka kapry,
    1/4 szt papryczka chilli,
    2 łyżki sera twarogowego wędzonego
    Sól morska- MŁYNEK,
    szczypior,
    1 pomidor,
    1  awokado,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    olej lniany

Sałatę myjemy osuszamy i rwiemy na kawałki. Dodajemy do miski sałatkowej. Pomidora myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Papryczkę chilli myjemy usuwamy pestki i kroimy drobno dodajemy do sałatki. Awokado obieramy usuwamy pestkę i kroimy w kosteczkę. Sałatkę lekko mieszamy oddajemy szczypior , kapary i pokruszony ser twarogowy. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym do smaku. Kropimy olejem lnianym i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz