czwartek, 18 kwietnia 2013

Wiosenne odchudzanie - cz 16 Wiosenny ryż z patelni

Dziś coś na ciepło smacznie syto , lekko i wegetariańsko. Porcja dla 2 osób


 Wiosenny ryż z patelni

składniki
  1/2 szklanki ryż brązowy Kupiec
    1/2 szklanki ryż dziki Kupiec
    1/4 szt cukinia,
    szczypiorek,
    1 łyżeczka olej lniany,
    4 łyżki kukurydzy
    4 łyżki cieciorki
    1  marchewka,
    1 por,
    sos sojowy,
    pieprz kolorowy

Ryż biały lub brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Tak samo robimy z ryżem dziki. Ugotowane ryże studzimy i mieszamy. Por kroimy w plasterki, marchewkę ścieramy na tarce. Kukurydzę i cieciorkę odcedzamy. Na patelni podsmażamy por ,dodajemy marchewkę i pokrojoną w plasterki cukinię , pod koniec dodajemy ryże. Mieszamy dodajemy cieciorkę i kukurydzę. Doprawiamy sosem sojowym , pieprzem i solą morską do smaku. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



2 komentarze:

  1. Nareszcie pogoda na takie lekkie jedzonko. Pysznie i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak kochamy taka pogodę :)

    OdpowiedzUsuń