środa, 29 maja 2013

Francuska tarta na szampanie


 Bardzo ciekawa tarta którą miałam okazję wypróbować , wyszła cudna w smaku więc podaję przepis.

Francuska tarta na szampanie

 składniki
     45 dag rabarbar ,
    30 dag truskawki ,
    cytryna ,
    3 łyżki cukru
    4  jajka ,
    2 łyżki cukru pudru
    125 ml szampan słodki

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę na tarte smarujemy masłem obsypujemy tarą bułkę. Rabarbar obieramy kroimy w kawałki ok 2 cm i układamy ciasno na blasze. Posypujemy cukrem kryształem i wstawiamy do piekarnika na 15min. Po tym czasie układamy na rabarbarze całe truskawki. Jajka ubijamy z cukrem pudrem dolewamy szampana i miksujemy na pianę. Pianę wlewamy na truskawki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 min.



1 komentarz:

  1. Bardzo ładna i szybka tarta. Dzisiaj też robiłam tartę, ale tylko z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń