czwartek, 2 maja 2013

Jarzyna na ciepło

Taka jarzynę na ciepło podajemy jako dodatek warzywny do dania zasadniczego obiadowego. Smaczna szybka w zrobieniu .


Jarzyna na ciepło

składniki
 1/4 głowy kapusty białej
    3  marchewki
    Sól morska- MŁYNEK,
    sos sojowy,
    1 łyżka masło,
    szczypiorek,
    pieprz kolorowy ziarnisty

Kapustę myjemy obrywamy brzydkie liście i kroimy w paseczki jak do bigosu. Marchewki myjemy osuszamy i skrobiemy. Następnie kroimy je w kosteczkę. Pokrojona marchewkę zalewamy wodą ok 1 cm nad marchew i gotujemy ok 5 min następnie dodajemy pokrojoną kapustę i dolewamy wody ,żeby nakryła kapustę. Gotujemy aż kapusta będzie lekko miękka. Odlewamy niepotrzebną wodę - solimy , doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Dajemy masło i mieszamy. Dusimy w masełku ok 1 minuty mieszając pomalutku. Pod koniec dodajemy pokrojony szczypiorek. Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz