niedziela, 5 maja 2013

Kasza perłowa z kiełbasą i pieczarkami

Danie z patelni z małą ilością tłuszczu , szybko i zdrowo . Do dania użyłam kaszę perłową .


Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydziana-jaglana_33729.html
 Kasza jęczmienna wyrabiana jest z jęczmienia. Posiada najwięcej błonnika, dzięki czemu polecana jest przy zaburzeniach trawienia. Wyróżniamy trzy typy kasz jęczmiennych: pęczak, kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną. Najczęściej konsumowana jest kasza jęczmienna perłowa, występująca w trzech odmianach jako kasza gruba, średnia i drobna. Kasza jęczmienna jest dobrym źródłem witaminy PP, obniżającej poziom cholesterolu oraz rozszerzającej naczynia krwionośne i poprawiającej wygląd skóry. W 100 gramach kaszy jęczmiennej znajduje się 8g białka, 74g węglowodanów, 2g tłuszczu, kaloryczność to 358.

 Kasza perłowa z kiełbasą i pieczarkami

składniki


    1 szklanka kaszy jęczmiennej Kupiec
    5 szt pieczarek
    2  jajka
    15 dag kiełbasa domowa,
    uniwersalna przyprawa
    szczypior,
    sól morska
Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Pieczarki kroimy na plasterki kiełbasę też. Na patelni suchej bez tłuszczu podsmażamy plasterki kiełbasy następnie plasterki pieczarek. Kiedy pieczarki są już podsmażone dodajemy kaszę - połowę -na jednej patelni robimy danie dla 1 osoby z połowy składników. Lekko mieszamy. Robimy na środku patelni miejsce i wbijamy jajko , podlewamy całość 3 łyżkami wody lub bulionu warzywnego-nakrywamy i smażymy aż jajko się zetnie. Podajemy posypane szczypiorkiem 


W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydziana-jaglana_33729.html
Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydziana-jaglana_33729.html

2 komentarze:

  1. Ostatnio kasza perłowa mi zaczęła smakować, taki obiad więc bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń