czwartek, 30 maja 2013

Wiosenne rogalik z płatkami róży i jabłuszkiem

Rogaliki z ciasta drożdżowego kruchego a w środku jabłuszko z płatkiem róży.

Rogalik z płatkami róży

składniki

    3 szklanki mąki
    5 dag drożdże ,
    1 szklanka śmietany,
    2 szt żółtka ,
    4 łyżki cukru
    3 szt jabłka ,
    płatki róż ,
    sok z cytryny ,
    cynamon
    1 szt margaryna
   cukier puder
   barwnik zielony
Robimy rozczyn z drożdży. Do miski dajemy szklankę śmietany pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru mieszamy, posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę siekamy z margarynę dodajemy resztę cukru żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 45 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w okręgi tniemy jak pizze. Jabłka obieramy kroimy w kostkę kropimy cytryna ,cukrzymy i posypujemy cynamonem. Na każdy trójkąt kładziemy kawałek jabłka i płatek róży Zwijamy rogalik. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach. Cukier puder mieszamy z sokiem pomarańczowym - tworząc lukier, dodajemy odrobinę barwnika i lukrujemy upieczone rogaliki.



2 komentarze:

  1. musza być pyszne, świetnie wyglądają tylko ta zielona polewa jakoś mi nie pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dzieci uwielbiają takie polewy!
    Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń