piątek, 31 maja 2013

Roszponka z warzywami

Sałatka na bazie roszponki z warzywami konserwowymi i rzodkiewką. Pasuje jako przystawka do kolacji lub obiadu .

Roszponka z warzywami

składniki
    1 garść roszponki ,
    szczypior ,
    1 pęczek rzodkiewka ,
    10 szt pieczarki konserwowe ,
    1 szt por (biała część) ,
    1/2 szt papryka żółta ,
    pieprz biały ,
    3 łyżki oleju ,
    1 łyżka sok z cytryny ,
    sól morska

Sałatę myjemy osuszamy wkładamy do miski. dodajemy pokrojony szczypior. Paprykę myjemy usuwamy białą błonkę i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy odcinamy końce kroimy w paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Składniki mieszamy z sobą. Robimy sos winegret, Mieszamy olej 3 łyżki z łyżka soku z cytryny - doprawiamy solą i pieprzem - dobrze mieszamy i polewamy nim sałatkę.



1 komentarz: