piątek, 31 maja 2013

Sałatka botwinkowa z jajkiem

Kiedy buraczki na działce zejdą nam za gęsto należy je przerwać a w tedy mamy dużo pysznych listków -botwinki. Zanosimy je do domu i robimy pyszna sałatkę.

Sałatka botwinkowa z jajkiem

składniki

    1 garść botwinki
    3 jajka ,
    olej lniany ,
    Sól morska- MŁYNEK ,
    pieprz kolorowy ziarnisty

Młode liści od buraków myjemy osuszamy i układamy na talerzykach. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i obieramy. Jedno jajko kroimy na ćwiartki a pozostałe w kosteczkę. Listki mieszamy z pokrojonym jajkiem. Solimy sola morską i doprawiamy pieprzem do smaku. Obok układamy większe kawałki jajka. Całość kropimy olejem lnianym. Podajemy zaraz po zrobieniu.



1 komentarz:

  1. botwinę dawałam do zupy, chętnie wypróbuję ją w takiej formie:)

    OdpowiedzUsuń