czwartek, 2 maja 2013

Szaszłyki z szczupaka z bakłażana.- w cynamonowym dymie


 1 maja zaczyna się sezon na szczupaki. Nie widzę inaczej żeby w mojej kuchni zabrakło tej o to ryby. Maż nie zawiódł rybka jest. a co z rybki wyszło kilka pysznych dań . Pierwsze zrobiłam szaszłyki w cynamonowym dymie.


Szaszłyki z szczupaka z bakłażana.
składniki

    1 szt szczupak,
    1 szt bakłażan,
    1 szt cebula,
    2 ząbki czosnek,
    5 liści czosnek niedźwiedzi,
    Kucharek - uniwersalna,
    papryka słodka mielona
    kora cynamonu Royal brand
    koperek suszony

Szczupaka świeżego nie mrożonego myjemy osuszamy. Następnie skrobiemy z łusek i usuwamy wnętrzności. Filetujemy i kroimy w dużą kostkę. Szczupak ma specyficzny smak dlatego warto go zamarynować. Do miski wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek , pokrojony czosnek niedźwiedzi, przyprawę uniwersalną ,paprykę słodką  i suszony koperek. Mieszamy wcierając marynatę w mięso i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Bakłażana kroimy w kostkę solimy i odstawiamy na ok 10 min - płuczemy i osuszamy. Na patyczki wcześniej namoczone w odzie nakładamy mięso i bakłażana. Do żaru w grillu dodajemy trochę kory cynamonu i wędzimy szaszłyki





tu się mięsko marynuje

gotowe szaszłyki


do żaru dodajemy troszkę kory cynamonu będzie super zapach



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz